fbpx

Proeven en meetmomenten

Een aantal ruiters was wat fanatiek geweest met de hoogte van het parcours, het kan zijn dat we je in een andere klasse hebben ingedeeld dan je je hebt ingeschreven. In de lijst staat nog een klein foutje; S30 moet S20 zijn.

Houd er rekening mee dat het om een echt parcours gaat, normaliter gaat dat in galop dus daar is met de tijd rekening mee gehouden. De regels voor het springen gelden, bijvoorbeeld bij 3 weigeringen wordt je uitgebeld en moet je het parcours verlaten.

Vanwege het winterse weer heeft deze dag een andere invulling dan normaal. Op deze manier kunnen we de dag door laten gaan en vragen jullie begrip voor de omstandigheden! Lees de instructies goed door.

De verbouwing van de keuken verloopt volgens plan en morgen staat er, naast tosti’s, voor jullie op het menu; huisgemaakte erwtensoep, broodje unox en pannenkoeken!

Om te toetsen waar je staat in de ruiteropleiding zijn er proeven en meetmomenten. Tijdens een meetmoment kan je stempels behalen voor rijvaardigheden die je in de les oefent. In je Bixie paspoort zijn deze genummerd van 1 t/m 89 en lopen als een ruiterroute door je paspoort heen.
Daarbij kan je ook deelnemen aan proeven en dat kan al vrij snel, want dit begint al met Pony Leiden. 

Dit is allemaal zo nieuw dat het theorieboek en het proevenboek nog bij de drukkerij ligt, echter hangen wij de benodigde informatie op het mededelingenbord bij de trap naar de kantine in de hal.

Het is gebruikelijk dat we ongeveer een week vooraf een voorlopige startlijst op deze pagina zetten. Houd er bij het inschrijven dus rekening mee dat je naam hier genoemd wordt. Op zaterdag volgt de definitieve lijst, het is raadzaam deze nog even te bekijken zodat je zeker weten op tijd bent. Je moet namelijk zelf je pony verzorgen voor de proef of het meetmoment.

Lees hieronder verder voor meer uitleg per onderwerp.

Pony leiden

Tijdens deze proef ga je met een pony aan de hand een parcours afleggen. Je krijgt geen cijfers, maar kruisjes als je onderdelen van de oefening goed doet. Je doet dit niet alleen, je bent samen met een andere deelnemer en zijn of haar pony en juf Linsey in de rijbaan. Bij voldoende kruisjes heb je de proef gehaald. De proef hangt op het mededelingenbord en meedoen kost €7,50. Je krijgt je protocol en een prijsje mee naar huis!

Bixie proeven

Er zijn zes Bixie proeven met een voorgeschreven protocol.  De Bixie & Friends proef 1 hangt nu op het mededelingenbord, zodat je kan zien wat er van je verwacht wordt. Je krijgt geen cijfers maar kruisjes als je onderdelen van de oefeningen goed doet. Bij voldoende kruisjes heb je de proef gehaald. Je rijdt niet alleen, maar samen met iemand anders. Wij zorgen ervoor dat je proef wordt voorgelezen en als iets niet lukt dan wordt je geholpen. Meedoen aan de Bixie proef kost €15,- en je krijgt je protocol en een prijsje mee naar huis!

Meetmomenten

Nu zie je in je ruiterpaspoort ook een heleboel stempels staan met nummers van vaardigheden die je in de reguliere rijlessen oefent. Nu hebben wij in dat uurt geen tijd om ook al jullie paspoorten bij te houden, jullie komen om lekker te rijden. Dus hebben het ‘meetmoment’ gemaakt. Je schrijft in op welke stempels jij denkt te kunnen behalen en dan ga je in een groepje rijden en dit laten zien. Bij je inschrijving kan je de stempels noteren. Het hangt van het aantal deelnemers en het aantal stempels af hoeveel tijd dit in beslag neemt. Meedoen kost €15,- en je moet na het inschrijven je paspoort op de manege inleveren, zo kunnen wij alles goed voorbereiden voor die dag. 

Je kan de volgende stempels opgeven:  11 Rijbaan – 12 Kleding -14 Zitten -15 Stappen en stoppen – 16 Sturen – 17 Draven en lichtrijden – 27 Van hand veranderen en afwenden – 28 Gebroken lijn en grote volte – 29 Teugels verlengen en verkorten – 30 Halthouden en groeten – 48 Rijbaanregels – 51 Binnenbeen en buitenbeen  – 52 Lichtrijden op het goede been – 53 Halve grote volte – 54 Wendingen – 55 Arbeidstempo – 56 Galopperen (op de grote volte) – 77 Slangenvolte – 78 Door een S van hand veranderen – 79 Doorzitten  – 80 Overgangen – 81 Teugels langer laten worden en verkorten in draf

 

 

Oefen je F proef

Natuurlijk kan je in een privéles je proef oefenen, je mag zelf een voorlezer meenemen en de instructeur geeft tips aan je voorlezer en aan jou over het rijden van je proef.

In het seizoen 2022-2023 gaan we weer een aantal Oefen je F proevendagen organiseren. Je gaat dan zelf rijden en zelf (leren) voorlezen! Wij maken duo’s en om beurten rijd je twee keer je proef en ga je twee keer voorlezen. Zo krijg je het voorlezen onder de knie en kan je de onderdelen van je proef oefenen. Dit gaat onder begeleiding van een instructeur.

Je schrijft je individueel in en wij maken de DUO’s, omdat we dan rekening houden met de proef en het rijden op hetzelfde paard of dezelfde pony zodat er weinig tijd kwijt gaat aan wisselen :). Je gaat dus ook samen vlechten en knotten, dat mag je ook oefenen!

In Manegeplan staat er één tijd, maar dat past natuurlijk niet allemaal. Dus er komt een week vooraf hier een startlijst te staan. 

Deelnemen kost €20,- per ruiter.

FNRS Proeven

Wanneer je zelfstandig kan stappen en draven en de figuren weet, kan je meedoen aan de F1 proef. De F1 rijd je alleen in de rijbaan. 

Je kan ook hoger instromen als je nooit eerder mee hebt gedaan en wel al veel les hebt gehad 🙂 overleg met je instructeur wat een goed niveau is.

Je vindt alle informatie en de proeven in het boek ” Leer paardrijden met plezier” .

Een F proef is een dressuurproef waarbij je alles wat je tot nu toe hebt geleerd, alleen met je pony of paard in de rijbaan, laat zien aan een jury. Wij organiseren dit in wedstrijdverband.


De F1 en F2 zijn in stap en draf, dus je kan al vlot een keer deelnemen.


Bij de ‘even’ proeven maak je ook een theorietoets, deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen waarvan je er 7 goed mag hebben.


In onze online community hebben we theorielessen in beeld gebracht, dit is een mooie aanvulling bij het boek. Ga HIER naar de online community.


Je kan altijd aan je instructeur of instructrice vragen op welk niveau je mee kan doen of in kan stromen. Onderaan deze pagina vind je de veelgestelde vragen en als je vraag er niet bij staat mag je natuurlijk het formulier invullen.

Va proeven

Hoe gaat het in zijn werk?

Va staat voor Vaardigheid en dat zijn de proeven ter voorbereiding op de springproeven.

 Na het behalen van een promotiepunt in de F3 kan je beginnen met Va1. Wat je precies moet kunnen en de proef voor Va1 vind je in het boek ‘Leer paardrijden met plezier brons’. 

Bij Va2 maak je ook een theorietoets en bij het behalen van theorie en praktijk krijg je een diploma!

Omdat vaardigheid ontzettend leuk is en het soms een tijdje duurt voordat je bij de F4 bent organiseren we de klasse Va0.
Bij de Va0 rijd je een echt vaardigheidparcours en neem je een vrijwilliger (ouder / grote broer of zus) mee om met je mee te lopen/rennen tijdens je proef. 

Veelgestelde vragen

en antwoorden

Voor de F1 en de F2 heb je geen speciale kleding nodig (uiteraard wel je reguliere rijkleding), vanaf de F3 is een wedstrijdtenue of manegetenue verplicht (beschreven in het boek).

De F1 en de F2 worden voorgelezen door een ervaren vrijwilliger, vanaf de F3 zorg je zelf voor een ‘voorlezer’.
Bij vaardigheid zorg je zelf voor een voorlezer.

Een speciaal opgeleid jurylid geeft je per onderdeel een cijfer en het protocol (cijferlijst) krijg je mee naar huis. Een jurylid is niet altijd dezelfde persoon, dit wisselt.

Bij de ‘even’ proeven maak je een theorietoets. Deze toets bestaat uit 10 meerkeuzevragen en je moet er minimaal 7 goed beantwoorden.

Je diploma krijg je bij:

Niveau

Theorie voldoende en aantal promotiepunten

Speldje

F2

1

 

F4, F6, F8

2

 

F10

3

 

F12

3

Bronzen speld

F14

3

 

F15

3

Zilveren speld

F niveau

Minimaal aantal promotiepunten

Maximaal aantal promotiepunten

F1 & F2

1

2

F3 t/m F8

2

5

F9 t/m F12

3

5

F13 t/m F15

3

5

 Ruiters van buitenaf kunnen inschrijven. De startlijst komt een week vooraf op de website staan. Wanneer de startlijst gepubliceerd is kan er niet meer kosteloos afgemeld worden. Om deel te nemen dien je lid te zijn van de KNHS, dit lidmaatschap kan via ons aangevraagd worden.

Bij de ‘even’ proeven maak je een theorietoets. Deze toets bestaat uit 10 meerkeuzevragen en je moet er minimaal 7 goed beantwoorden.

 

Je diploma krijg je bij:

 

Niveau

Theorie voldoende en aantal promotiepunten

Speldje

F2

1

 

F4, F6, F8

2

 

F10

3

 

F12

3

Bronzen speld

F14

3

 

F15

3

Zilveren speld

Meedoen kost 15,- euro.

Tot 14 dagen vooraf kan er kosteloos afgemeld worden. Geld wordt niet retour gestort, wel omgezet in tegoed.

Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches