Historie

Wat ging er vooraf?

De naam van Manege ’t Hoogt komt voort uit het feit dat het pand het meest noordelijk gelegen gebouw van de stad Utrecht was. Het lag op het hoogste punt in polder de Gagel.

De bekende witte boerderij heeft vroeger als herberg gediend. Wanneer je op reis was kon je met een paard overnachten. Er werden ook varkens, koeien en kippen gehouden. Later zijn er manege-activiteiten bijgekomen. Dit zal in ieder geval eind jaren ’60 zijn geweest.

In 1978 is de grote rijhal gebouwd, dit was het NBVR-centrum (Nederlande Bond van Rij- en Jachtverenigingen); één van de voorlopers van het huidige KNHS centrum in Ermelo.

De KNHS is de paardensportbond die in januari 2002 is ontstaan door fusie van de voormalige paardensportorganisaties NBVR, KNF, NHS en NKB.

In 1986 is onze leermeester Bert ten Berge verhuisd van Manege de Malle Jan (waar je nu kan wokken) naar de toen leegstaande Manege ’t Hoogt. In de Malle Jan was brand geweest en op dat moment was Manege ’t Hoogt niet meer in bedrijf omdat eigenaar Wout de Groot was overleden. Bert heeft de manege ge-exploiteert tot zijn overlijden in 2012.

Van 2012 t/m 2017 is de manege verhuurd geweest en in 2018 hebben Thijs en Lizzy de manege gekocht.