fbpx

SmartMoveS, moeiteloos makkelijker bewegen

Paardrijden, veel van ons doen het graag. Er is voor de liefhebber weinig zo fantastisch als samen met een paard bewegen, vloeiend en in harmonie, samen één, om steeds beter te worden of om zo veel mogelijk samen te genieten. De wens van elke ruiter…
 
Merel Stoffers, fysiotherapeut en Anne Muller, zitspecialist van Akasha College, ontwikkelden samen SmartMoveS. Een programma voor de ruiter die niet meer harder wil of kan werken en het anders, het slimmer wil leren doen. SmartMoveS neemt je mee op een ontdekkingsreis door je lichaam, hoe beweeg je nu… en hoe zou je graag (gezonder) bewegen?
 
Het ontwikkelen van de zeer complexe en specifieke motorische vaardigheden nodig voor het goed berijden van een paard verloopt procesmatig. We beginnen makkelijk met ‘moeiteloos zitten’… Stap voor stap ga je het zelf, met minder moeite, moeilijker maken. We laten je zien en voelen hoe je door meerdere dagelijkse handelingen; zitten, opstaan, lopen, tillen, bewust tot oefening om te toveren echt stappen kan maken.
 
Goed bewegen’; ontspannen en toch alert, is echt niet voor iedereen even simpel. We bewegen tegenwoordig minder; elektrische fietsen, afstandsbedieningen, boodschappenbezorgdiensten. Het helpt, maar het helpt ook niet. Te veel ruiters hebben ook op jonge leeftijd al last van lage rugklachten, problemen in de enkels of de knieën, pijnlijke schouders. Statistieken laten zien dat meer dan de helft van de ruiters vaker of chronisch last heeft van een verminderde mobiliteit.
Veel te veel mensen kunnen niet fijn met hun handen bij de grond, makkelijk bukken of zwaardere zaken optillen. Dat is een aanwijzing dat je niet optimaal gebruik maakt van je mogelijkheden. Paarden én mensen slijten letterlijk sneller dan nodig. Chronische aandoeningen aan het bewegingsapparaat kunnen zeer pijnlijk zijn en je bewegingsvrijheid flink beperken.
 
Een auto brengen we naar de garage als hij scheef trekt, SmartMoveS legt je uit wat je voor jezelf kan betekenen. We laten je zien dat het eenvoudig anders kan. Met iets meer hersenwerk, meer plezier en minder inspanning!
 
Kan je ‘nog geen jampotje opendraaien’ of voel je je soms een ‘stijve hark’? Heb je last met lopen of lang zitten? ‘Ga naar de sportschool, ga meer bewegen’ is bij klachten of een beperkte bewegingsvrijheid NIET altijd het juiste advies. Conditie – of krachttraining zullen geen wonderen verrichten wanneer je (nog) niet weet hoe je precies de juiste beweging wel kan maken. Anders bewegen kan een oplossing zijn. Alleen als je een beweging begrijpt en de juiste spieren gebruikt dan kan je door gerichte oefening (herhalingen) handiger, beter en gezond sterker worden.
 
Ook meer ervaren ruiters die hun beweging willen ‘finetunen’ zullen bij dit programma absoluut de details vinden waar ze naar op zoek zijn.
 
Op verschillende locaties draaien we SmartMoveS introductiedagen, daarna meedoen in de cursus (5 avonden) is optioneel (bij voldoende aanmelding op de gewenste locatie).

De SmartMoves workshop was heel interessant en leerzaam, en gaf me echt meer bewustzijn! Terwijl dit bij veel cursussen, workshops etc. (met alle respect) vaak na een paar dagen wegebt, merk ik nu, na een aantal weken, nog steeds verschil. Ik heb de neiging ongemerkt lichaamsdelen (zoals mijn onderrug, schouders) aan te spannen zonder dat dat nodig is.. Na de workshop merk ik dit makkelijker en vaker op en kan ze dan weer ontspannen. Met een stuk theorie en praktijk, en ook in het dagelijks leven toepasbaar, echt een aanrader!

Tosca Ploegaert
Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches