Onze visie

Paardwelzijn, ook onder werktijd.

Wij streven naar het werken binnen de 10 richtlijnen geschreven door wetenschappers van de International Society of Equitation Science.

Behoeften van een paard

Wij hebben een aantal basiselementen van het natuurlijk houden van paarden overgenomen en daar een werkbare visie uit ontwikkeld die we kunnen toepassen in een regulier manegebedrijf, we noemen dit “practical horsemanship”, o.d.z. “een paard moet wel paard kunnen zijn”.

Paarden hebben 3 belangrijke eerste behoeften waaraan tegemoet gekomen dient te worden:
  • voldoende beweging gedurende de dag,
  • sociale interactie,
  • voeropname gelijkmatig verspreid over de dag.
Groepshuisvesting

Alle paarden verblijven in de ruime groepshuisvesting. Deze groepshuisvesting bestaat uit een overdekt gedeelte, een gedraineerde zandpaddock en in de zomer ook weidegang. In het overdekte gedeelte kunnen ze onbeperkt ruwvoer eten uit drie grote hooiruiven en zijn er twee automatische drinkbakken. Buiten is er op een verhard stuk nog een hooiruif en in de paddock kunnen ze liggen, spelen en natuurlijk rollen in het zand. In de wei kunnen ze gras eten, eens flink de benen strekken, maar ook staan en lopen ze graag in het water van de brede sloot als het warm is. Doordat de paarden op deze manier worden gehuisvest; krijgen de paarden voldoende frisse lucht, kunnen zij hun sociale activiteiten ontplooien en zijn ze tijdens de lessen alle overtollige energie reeds kwijt (minder kans op ongevallen).

Tijdens de les

In de rijlessen ligt de nadruk niet alleen op het rijden an sich, maar ook op het benaderen van en het omgaan met het paard. Een eerlijke en verantwoorde omgang met het paard staat bij ons centraal. De verzorging van het paard en het bewust worden van de mogelijkheid tot samenwerken met het paard zullen leiden tot een respectvoller omgang met het paard.

In het rijden werken wij met het ‘zelfwerkschema’ om de zelfstandigheid van ruiters te vergroten en leren wij onze ruiters eenduidige, oplopende en enkelvoudige signalen te geven. Zo wordt het werk voor onze paarden meer voorspelbaar.

Onderaan deze pagina lees je meer over W.O.W. Welzijn Onder Werktijd.

Voordelen van voeropname gelijkmatig verspreid over de dag

Veel stalondeugden en gezondheidsproblemen als maag- en darmaandoeningen komen voort uit het moderne voeren, d.w.z. slechts enkele malen per dag te grote hoeveelheden zeer energierijk voer (biks) verstrekken, terwijl paarden van nature de hele dag door kleine beetjes energie-arm voer eten. Daarom verstrekken wij ruim voldoende ruwvoer. Een aanvulling op het ruwvoer zullen wij indien nodig wel geven, om er voor te zorgen dat de paarden in ieder geval de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen (vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen).

Mestonderzoek

We passen twee maal per jaar mestonderzoek toe en alleen als het echt nodig is, dienen wij een regulier ontwormingsmiddel toe, om resistentie zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoefverzorging

Onze hoefsmid (Els van der Vorm) is om de week bij ons om de hoeven van onze paarden te verzorgen. Wanneer het kan staan ze bij ons op ‘blote voeten’. Soms slijt een hoef scheef of te snel, dan krijgt een paard hoefijzers. In onze kudde mogen de pony’s en paarden geen hoefijzers onder hun achterhoeven, omdat ze hiermee andere paarden kunnen verwonden. Een paard draagt van nature ongeveer 80% van zijn gewicht op de voorhand. Hierdoor komt het vaker voor dat de voorste hoeven wel hoefijzers nodig hebben en de achterhoeven niet. Bij ons wordt er per pony of paard gekeken wat hij of zij nodig heeft om optimaal te kunnen presteren in de lessen.

Tandarts

Alle paarden krijgen (minstens) één keer per jaar een tandartsbehandeling van de Ambulante kliniek paard. Om een paard pijnvrij te houden is een gebit zonder haken en scherpe randen erg belangrijk. Deze ontstaan door het malen en kunnen de wangen beschadigen. 

Harnachement (zadel en hoofdstel)

Goed passend harnachement (zadel en hoofdstel) is erg belangrijk. Onze zadelmaker van Bestfit zadelservice zorgt ervoor dat ieder paard en pony een passend zadel heeft en er ook aanpassingen of reparaties gedaan worden als dat nodig is. Net zoals wij mensen andere schoenmaten hebben, heeft ieder paard ook een ander maat zadel. Daarbij komt dat ook paarden in hun bespiering wel eens veranderen en er daardoor aanpassingen gedaan moeten worden om te voorkomen dat het drukkingen veroorzaakt. Het is heel belangrijk dat het zadel goed en fijn ligt, omdat ieder paard er toch aardig wat uren mee op zijn of haar rug doorbrengt met toch aardig wat gewicht van ons als ruiter erop.

Osteopaat

Jullie lezen al dat onze dieren worden behandeld als topsporters, eigenlijk zijn ze dat ook! Een pijnvrij en goed functionerend lichaan is voor een paard erg belangrijk om met plezier het ‘werk’ met ons te kunnen doen. Om het gehele plaatje compleet te maken worden alle pony’s en paarden in groepjes behandeld door Margritta Holtman, zij is gespecialiseerd in osteopathie voor paarden. Op haar website kun je een filmpje bekijken met uitleg over wat zij precies doet. Onze paarden hebben er enorm baat bij en wij zijn blij dat we dit voor onze dieren kunnen doen.

Arbeidsvoorwaarden

Uiteraard zijn er voor onze viervoeters ook een soort ARBO afspraken. Onze grote paarden dragen bijvoorbeeld ruiters tot 85kg. Alle pony’s en paarden zetten wij gemiddeld 14 lessen per week in. Hieronder vallen ook de privélessen, Horsemanship en buitenritten. Daarbij zorgen we dat ze één dag per week ‘vrij’ zijn. De groepshuisvesting is hun rustplek en geen knuffelplek voor mensen.  

W.O.W. Welzijn onder werktijd

Wij werken met de richtlijnen van W.O.W. Welzijn Onder Werktijd. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de 10 ISES trainings richtlijnen. ISES staat voor International Society for Equitation Science en in onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat Equitation Science is. Na het filmpje (1,5 minuut) kan je de poster downloaden.

Als je dit een leuk en interessant onderwerp vindt dan kan je op de website www.paardwelzijn.nl nog veel meer lezen!