Manege ’t Hoogt community

van een ruiter die alles overkomt,
naar een ruiter die zijn paard beter begrijpt
en daardoor in harmonie met het paard kan werken
door de lessen met praktijkvoorbeelden

Leuk dat je hier een kijkje komt nemen!

Natuurlijk geven we dagelijks les op de manege. Daarnaast kun je hier on-line meer te weten komen over paarden en paardrijden.

In deze leuke community vind je niet alleen toffe filmpjes en handige informatie, maar kan je ook in contact komen met andere enthousiastelingen door topics aan te maken en ervaringen te delen.

Vliegles in de winter

Het is winter en koud op stal. Ingepakt in warme kleding en vol goede moed ga je je paard verzorgen voor het rijden.

Je staat in de stal waar een lekkere laag stro ligt. De deken gaat af, hij is geschoren en je hebt niet zoveel werk aan het poetsen. Al vlot ben je klaar en ga je naar de rijbaan.

Je bent opgestapt en voelt dat je paard vlot stapt en naar alles kijkt. Je voelt steeds meer spanning onder je ontstaan en voor je het weet gebeurt het weer.

Iemand loopt langs de baan met een tas in de hand. De tas valt per ongeluk. Dat is de aanleiding voor jouw paard om eens even lekker de benen te strekken.

En daar zit je weer in het zand. Een deuk in je ego, een paar blauwe plekken rijker, een paar teugels armer… Nadat jij in het zand bent beland maakt je paard nog een paar ererondjes. Helaas stapt hij daarbij op zijn teugel en die knapt. Terwijl je naar hem toeloopt, hoop je weer dat het zomer wordt.

Dat jouw paard in de zomer veel beter te rijden is dan in de winter heeft niets te maken met bijvoorbeeld het scheren. Het heeft o.a. te maken met de huisvesting van je paard. Wat probeert jouw paard je te vertellen? Kan jouw paard aan zijn natuurlijk behoefte voldoen?

 

In de community komen onderwerpen als natuurlijke behoefte en huisvesting aan bod. Je leert wat natuurlijk gedrag voor een paard is en door de inzichten die je opdoet kan je een bewuste keuze maken o.a. over de huisvesting van je paard.

voldoende kennis over paarden kan ongemak voorkomen

catharijne aanwijzen

Je hebt toegang met een membership. Voor een klein bedrag per maand heb je onbeperkt toegang.

Voor de recreatie- en basissporter en voor alle disciplines

Stuurloos of stuur zoek?

“F-X-H van hand veranderen.” Dat gaat je goed af. Mooie rechte lijn, beenwissel vlak voor de H en ook nog mooi de hoek door. “Bij C een grote volte” en je maakt je al zorgen.

Steeds wanneer je op de rechterhand bent en een volte wil rijden, sta je ineens aan de andere kant van de rijbaan. En ook deze keer…

Je stuurt met je rechterteugel naar rechts, steeds meer. Je paard kijkt wel naar rechts, maar loopt helemaal naar links van de volte af. Je komt zelfs op de andere hand uit. Je gedachten gaan al naar de -2 op je protocol. Het lukt je weer om te draaien en vervolgt je proef.

Je paard sturen is echt samenwerken. Je stelt een vraag met je zit, benen en teugels. Dat is best complex en vraagt veel van jouw motoriek. Hoe doe je dat correct? En hoe los je het op als het even anders gaat?

 

Daar gaan we dieper op in met praktijkvoorbeelden in de community!

kan je één van de volgende vragen met 'ja' beantwoorden?

 • Val jij in de winter vaak van je paard af?
 • Voelt paardrijden vaak als een strijd?
 • Legt je paard z’n oren plat en heb je geen idee waarom?
 • Heb je het idee dat je lesgenoten veel meer weten dan jij?
 • Vind je het moeilijk om je antwoorden in een boek te vinden?
 • Heb je het gevoel niets meer bij te leren?
 • Voel je je regelmatig angstig in het bijzijn van een paard?

 

IMG-1919

Leer kijken vanuit het paard.

Een paard beleeft situaties heel anders dan wij. Soms kan je verrast zijn door een reactie en dat kan je angstig maken. Door onze theorielessen met beelden kan je het paard als dier beter begrijpen,  zodat je kunt plaatsen waar zijn reactie vandaan komt. Want als je dat weet kan je, als dat nodig is, daar gericht op gaan trainen.

Casa 2

Zoek oplossingen bij jezelf.

Het is heel makkelijk om naar hulpteugels, scherpere bitten en geweld te grijpen om een paard te laten doen wat je wil. Echter maakt dat het plaatje niet harmonieuzer. Altijd kijken we eerst naar hoe jij het paard de vraag hebt gesteld en of je hem voldoende de gelegenheid hebt gegeven om het antwoord te vinden. We nemen je mee in onze aanpak met praktijkvoorbeelden.

themalessen

Altijd en overal

Je vindt alles on-line waardoor je veel mogelijkheden hebt. Je kan op momenten waar het jou uitkomt kijken. In de trein of als je ergens aan het wachten bent.

Je bepaalt dus ook zelf hoe vaak en hoe lang je ermee bezig bent.

Beugel kwijt

Tussen de A en de F spring je aan in galop. Je
overgang lukt! Terwijl je je balans probeert te houden voel je de steun onder
je voet verdwijnen. Weer je stijgbeugel kwijt.

Haastig zoek je hem op, want in draf zoeken is nog
moeilijker. Hoe harder je het probeert, hoe meer hij lijkt te wiebelen. Yes, je
voelt weer steun onder je voet en hebt je voet weer in de stijgbeugel gekregen.

Gebeurt het jou regelmatig dat je je stijgbeugel
verliest? Heb je je stijgbeugels al veel korter gemaakt, omdat je dacht dat het
de oplossing was? En bleek dat het niet te zijn?

Word lid bij de community en ik laat je verschillende
oplossingen zien!

vier redenen om mee te doen:

 • Je gaat bewuste keuzes maken waarbij je rekening houdt met paardwelzijn, waardoor je paard veel beter in zijn vel gaat zitten.
 • Je voorkomt miscommunicatie met je paard, waardoor je paard minder stress ervaart.
 • Je gaat bewuster paardrijden en daardoor beter kunnen presteren op wedstrijd.
 • Je kan het lekker in je eigen tijd kijken, dus jij bepaalt hoe lang je kijkt en wanneer je kijkt.

 

Thema’s

In de thema’s staan on-line lessen. Denk bijvoorbeeld aan exterieur, harnachement, F proeven, manegefiguren, kuddegedrag, voeding, houding & zit etc. Dit is niet alleen tekst. Samen met paardenvideograaf Tessel Schmidt brengen wij het in beeld.

Weekvlog

In de weekvlog neemt Lizzy je mee in haar weken. De manege is een way of life. Je krijgt een kijkje achter de schermen op de manege, bij het hebben en trainen van een eigen paard en nog veel meer. Eén ding is zeker; geen enkele week is saai!

Casa Sanchez

Casa Sanchez is ons jonge (nu nog onbeleerde) paard. Middels een vlog neem ik jullie mee in de opleiding van hem. Superspannend om echt alles te delen. Echter willen wij je laten zien hoe wij dit aanpakken. Hoe maken we het leuk voor een paard om met ons te werken? Hoe maken wij de afweging wat er kan? Het wordt erg leuk en leerzaam.

Wanneer bovenstaand je aanspreekt wil je er natuurlijk zo snel mogelijk bij zijn. 

 • Toegang tot de themalessen 
 • Toegang tot de community

In de community kan je terecht met jouw ervaringen en vragen. 

Waar wacht je nog op?

FAQ

Hoe kan ik opzeggen en wat is de opzegtermijn?
Je kan op ieder moment opzeggen echter wel 7 dagen voor de nieuwe incasso van je abonnement. Een maandabonnement wordt per maand verlengd en een jaarabonnement per jaar.
 
Kan  ik ook één maand lid zijn?
Jazeker, wanneer je aanmeld en daarna 7 dagen voor de incasso weer afmeld dan kan dat.
 
Ik ben veel onderweg, heb ik hier wel iets aan?
De community en themalessen zijn ook op mobiel of tablet te bekijken.
 
Blijft de prijs van het abonnement hetzelfde?
De prijs van het abonnement blijft voor jou hetzelfde. Wanneer je opzegt en opnieuw aanmeld kan de prijs wel hoger zijn.
 
Hoe lang heb ik toegang tot de community en de filmpjes?
Zo lang als je lid bent heb je toegang. Nieuwe inhoud zie je direct. 

Ik rijd niet bij jullie op de manege, ben ik dan wel welkom?
Natuurlijk ben je ook welkom! Leidraad in onze lessen is de Ruiteropleiding van de KNHS/FNRS, deze opleiding wordt landelijk op meerdere maneges aangeboden. Waar je rijdt maakt niet uit, als we maar met z’n allen (door het maken van bewuste keuzes) het voor alle paarden in Nederland leuk maken om met ons te werken. Een paard als dier blijft hetzelfde dier of je er nu op de ene manege mee omgaat of op de andere dat maakt voor het paard niet uit en voor mij ook niet.

Ik heb een eigen paard en rijd allang niet meer op een manege. Heeft dit wel toegevoegde waarde voor mij?
Juist als je een eigen paard hebt, heb je de volledige verantwoordelijkheid over de huisvesting, verzorging en/of opleiding van jouw paard. Dan is het nog belangrijker dat je zeker weet dat het goed is wat je doet. En wat goed is voor een mens, is niet altijd goed voor een paard. Daarbij loop je met een eigen paard eerder tegen ongewenste gedragspatronen aan, omdat je vaker alleen bent, dan met een schoolpaard wat altijd onder deskundige begeleiding in de les loopt. Sommige gedragingen gaan heel geleidelijk en worden pas een probleem als het gevaarlijk of onwerkbaar wordt. Door bewustwording en het vergroten van kennis kan je een hoop leed voorkomen.

Hoe weet ik of dit iets voor mij is?
Dat weet je natuurlijk pas als je erbij bent. Je lidmaatschap kan je altijd opzeggen en eindigt dan na de periode waar je voor had betaald. Je kan dus ook één maandje lid worden.

Is de prijs incl. of excl. BTW?
De prijs is inclusief BTW.

Het onderwerp waarin ik geïnteresseerd ben, staat er nog niet bij. Wanneer kan ik dat verwachten?
De community is een dynamisch geheel waar continue inhoud aan toegevoegd wordt. Je mag je vraag en interesse natuurlijk altijd doorgeven, dan kunnen wij er mee aan de slag!

.