fbpx

Manege 't Hoogt

De naam van Manege ‘t Hoogt komt voort uit het feit dat het pand het meest noordelijk gelegen gebouw van de stad Utrecht was. Het lag op het hoogste punt in polder de Gagel.

De bekende witte boerderij heeft vroeger als herberg gediend. Wanneer je op reis was kon je met een paard overnachten. Er werden ook varkens, koeien en kippen gehouden. Later zijn er manege-activiteiten bijgekomen. Dit zal in ieder geval eind jaren ’60 zijn geweest.

In 1978 is de grote rijhal gebouwd, dit was het NBVR-centrum (Nederlande Bond van Rij- en Jachtverenigingen); één van de voorlopers van het huidige KNHS centrum in Ermelo.

De KNHS is de paardensportbond die in januari 2002 is ontstaan door fusie van de voormalige paardensportorganisaties NBVR, KNF, NHS en NKB.

In 1986 is onze leermeester Bert ten Berge verhuisd van Manege de Malle Jan (waar je nu kan wokken) naar de toen leegstaande Manege ‘t Hoogt. In de Malle Jan was brand geweest en op dat moment was Manege ‘t Hoogt niet meer in bedrijf omdat eigenaar Wout de Groot was overleden. Bert heeft de manege ge-exploiteert tot zijn overlijden in 2012.

Van 2012 t/m 2017 is de manege verhuurd geweest en in 2018 hebben Thijs en Lizzy de manege gekocht.

Hoe Thijs & Lizzy in Utrecht kwamen

Thijs en Lizzy hebben in 2016 Manege Groessen opgericht, omdat wij vonden dat pony’s en paarden goed gehuisvest en verzorgd moesten worden, lessen inhoudelijk kwalitatief goed en afwisselend moesten zijn en ook tijdens de lessen aan het werkplezier voor het paard zou worden gedacht. Het was niet ons intentie om supergroot te worden, maar wat we doen moest goed. We begonnen met 7 pony’s en paarden, een terrein met veel achterstallig onderhoud en 0 lesklanten. Om eind 2017 met 20 pony’s en paarden, een opgeknapt mooi terrein en 200 lesklanten de kans te grijpen en te verhuizen naar onze huidige locatie met meer mogelijkheden.

We hebben de locatie in Groessen verkocht en op 3 maart 2018 (her)openden wij Manege ’t Hoogt in Utrecht.

Thijs Visscher

Thijs

Lizzy de Koning

Als klein meisje ben ik in 1992 bij Manege ‘t Hoogt gaan ponyrijden. Rond de middelbare school ben ik weggeweest naar verzorgpony’s om daarna als studentruiter bij U.S.R. Hippeia weer terug te komen.
In 2007-2008 maakte ik deel uit van het bestuur en mocht ik van Bert voor het eerst lesgeven tijdens de beginnerscursus. Dat vond ik heel erg leuk om te doen!

Net zoals velen van jullie had ik ook geen eigen pony of paard, mijn ouders hebben helemaal niets met paarden zelfs. Als studentruiter kan je meedoen aan landelijke wedstrijden met andere studentenruiterverenigingen en dat zonder eigen paard. Dat was echt een fantastische leuke en gezellige tijd. En wat betreft het rijden mocht ik in 2009 de titel Nederlands Kampioen in de klasse L springen in ontvangst nemen. 

Mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik afgemaakt en ik ging in de gehandicaptenzorg werken. Na een aantal leuke jaren te hebben gewerkt in een ontzettend leuk team werd het werk, met alle bezuinigingen en toenemende fysieke agressie, mij te zwaar. 
Van coördinator weekendopvang tot intercedente bij Randstad het was het niet. 

Daarna ben ik op een manege gaan werken, eerst achter de bar en op stal. Toen heb ik de MMI instructeursopleiding van de FNRS in samenwerking met NHB Deurne gevolgd. Na een aantal jaren lesgeven op verschillende maneges ben ik in 2015 als eenmanszaak begonnen. Dit beviel erg goed en zo kochten Thijs en ik samen in 2016 een locatie in Groessen waar we samen als V.O.F. verder zijn gegaan.

In 2019 kwam Anne Muller op mijn pad en ben ik de HBO opleiding tot Zitcoach gaan volgen. Want op instructeursvlak ben je nooit uitgeleerd. Dit jaar (2021) heb ik examen en hoop ik de titel Zitcoach te mogen ontvangen!

Eind 2019 kwam mijn paard Hieristiedan op mijn pad, mijn eerste ‘echte’ sportpaard. Wij rijden eventing en als het meezit met de wedstrijden maken we ons L debuut dit jaar!

Het team

Inmiddels wordt Manege ‘t Hoogt gerund door een heel team van deskundige mensen met liefde voor paarden. We stellen ze hieronder aan jullie voor!

Annemarie ten Tije

Annemarie

Astrid van Stuijvenberg

Astrid

Robin Simons

Robin

Manoeska Wuijts

Sinds 2014 rijd ik met veel plezier bij U.S.R. Hippeia, hier heb ik veel dingen kunnen doen die je anders niet zomaar zou doen. Hippeia biedt veel mogelijkheden voor alle type ruiters en daar heb ik veel wedstrijden kunnen rijden en ook in bijna alle klasses die er zijn het kampioenschap mogen rijden, met als hoogtepunt het kampioenschap in de klasse M. In 2016 hebben we met Hippeia ons Studenten Ontmoeting bij manege Groessen georganiseerd, de vorige stek van Thijs en Lizzy. Daar hebben we het erg naar ons zin gehad en toen in 2018 Thijs en Lizzy de manege kochten, vond Hippeia niet veel later ook hier weer opnieuw haar thuis. 

Sinds die tijd ben ik vaak op de manege te vinden en heb ik onder andere kennis gemaakt met de eventingsport. Vorig jaar heb ik voor het eerst een oefencross gereden en ben ik voor het eerst echt officieel met de KNHS proeven gestart en ik hoop hier nog veel meer in te groeien dit jaar. Ik vind het heel erg leuk om steeds nieuwe takken van de sport te ontdekken en op deze manege is dat mogelijk. Naast de breedte op het paard op te zoeken probeer ik mij ook altijd te blijven verdiepen in de theorie, want je bent in de paardensport nooit uitgeleerd.

Je zal mij tegenkomen achter de bar of bij de stallen en ik help je graag met alle vragen die je hebt. Op dit moment ben ik mijn researchmaster aan het afronden en hoop ik nog lang jullie te kunnen ontvangen in de bistro!

Helen Webb

Helen

Linsey Manten

Linsey

Estelle Beems

Estelle

Jinny Scholte

Jinny

Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches