fbpx

hierom kies je voor ons

Manege 't Hoogt

De naam van Manege ‘t Hoogt komt voort uit het feit dat het pand het meest noordelijk gelegen gebouw van de stad Utrecht was. Het lag op het hoogste punt in polder de Gagel.

De bekende witte boerderij heeft vroeger als herberg gediend. Wanneer je op reis was kon je met een paard overnachten. Er werden ook varkens, koeien en kippen gehouden. Later zijn er manege-activiteiten bijgekomen. Dit zal in ieder geval eind jaren ’60 zijn geweest.

In 1978 is de grote rijhal gebouwd, dit was het NBVR-centrum (Nederlande Bond van Rij- en Jachtverenigingen); één van de voorlopers van het huidige KNHS centrum in Ermelo.

De KNHS is de paardensportbond die in januari 2002 is ontstaan door fusie van de voormalige paardensportorganisaties NBVR, KNF, NHS en NKB.

In 1986 is onze leermeester Bert ten Berge verhuisd van Manege de Malle Jan (waar je nu kan wokken) naar de toen leegstaande Manege ‘t Hoogt. In de Malle Jan was brand geweest en op dat moment was Manege ‘t Hoogt niet meer in bedrijf omdat eigenaar Wout de Groot was overleden. Bert heeft de manege ge-exploiteert tot zijn overlijden in 2012.

Van 2012 t/m 2017 is de manege verhuurd geweest en in 2018 hebben Thijs en Lizzy de manege gekocht.

Hoe Thijs & Lizzy in Utrecht kwamen

Thijs en Lizzy hebben in 2016 Manege Groessen opgericht, omdat wij vonden dat pony’s en paarden goed gehuisvest en verzorgd moesten worden, lessen inhoudelijk kwalitatief goed en afwisselend moesten zijn en ook tijdens de lessen aan het werkplezier voor het paard zou worden gedacht. Het was niet ons intentie om supergroot te worden, maar wat we doen moest goed. We begonnen met 7 pony’s en paarden, een terrein met veel achterstallig onderhoud en 0 lesklanten. Om eind 2017 met 20 pony’s en paarden, een opgeknapt mooi terrein en 200 lesklanten de kans te grijpen en te verhuizen naar onze huidige locatie met meer mogelijkheden.

We hebben de locatie in Groessen verkocht en op 3 maart 2018 (her)openden wij Manege ’t Hoogt in Utrecht.

Wij letten op veiligheid

Paardrijden is een sport met risico’s. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook op stal werk je met een dier van een paar honderd kilo. Daarom is het extra belangrijk om alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.

Kies een locatie die een veiligheidscertificaat heeft. Zo weet jij dat er alles aan wordt gedaan om veilig te werken.

Uiteraard zijn wij in het bezit van het veiligheidscertificaat.

Thijs Visscher

Thijs

Lizzy de Koning

Als klein meisje ben ik in 1992 bij Manege ‘t Hoogt gaan ponyrijden. Rond de middelbare school ben ik weggeweest naar verzorgpony’s om daarna als studentruiter bij U.S.R. Hippeia weer terug te komen.
In 2007-2008 maakte ik deel uit van het bestuur en mocht ik van Bert voor het eerst lesgeven tijdens de beginnerscursus. Dat vond ik heel erg leuk om te doen!

Net zoals velen van jullie had ik ook geen eigen pony of paard, mijn ouders hebben helemaal niets met paarden zelfs. Als studentruiter kan je meedoen aan landelijke wedstrijden met andere studentenruiterverenigingen en dat zonder eigen paard. Dat was echt een fantastische leuke en gezellige tijd. En wat betreft het rijden mocht ik in 2009 de titel Nederlands Kampioen in de klasse L springen in ontvangst nemen. 

Mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik afgemaakt en ik ging in de gehandicaptenzorg werken. Na een aantal leuke jaren te hebben gewerkt in een ontzettend leuk team werd het werk, met alle bezuinigingen en toenemende fysieke agressie, mij te zwaar. 
Van coördinator weekendopvang tot intercedente bij Randstad het was het niet. 

Daarna ben ik op een manege gaan werken, eerst achter de bar en op stal. Toen heb ik de MMI instructeursopleiding van de FNRS in samenwerking met NHB Deurne gevolgd. Na een aantal jaren lesgeven op verschillende maneges ben ik in 2015 als eenmanszaak begonnen. Dit beviel erg goed en zo kochten Thijs en ik samen in 2016 een locatie in Groessen waar we samen als V.O.F. verder zijn gegaan.

In 2019 kwam Anne Muller op mijn pad en ben ik de HBO opleiding tot Zitcoach gaan volgen. Want op instructeursvlak ben je nooit uitgeleerd. Dit jaar (2021) heb ik examen en hoop ik de titel Zitcoach te mogen ontvangen!

Eind 2019 kwam mijn paard Hieristiedan op mijn pad, mijn eerste ‘echte’ sportpaard. Wij rijden eventing en als het meezit met de wedstrijden maken we ons L debuut dit jaar!

Het team

Inmiddels wordt Manege ‘t Hoogt gerund door een heel team van deskundige en enthousiaste mensen met liefde voor paarden. We stellen ze hieronder aan jullie voor!

Annemarie ten Tije

Annemarie

Astrid van Stuijvenberg

Astrid

Robin Simons

Grand Prix dressuuramazone
– Gediplomeerd KNHS Instructeur Wedstrijdsport Dressuur (HI4)
– gecertificeerd Lammert Haanstra Longeerinstructeur

Sinds 2015 geef ik lessen vanuit mijn eigen onderneming RSDressuur, daarnaast ben ik sinds Februari 2020 ook instructrice bij Manege ‘t Hoogt in Utrecht.

Mijn passie ligt volledig in de paardensport, paarden en mensen zien ontwikkelen vind ik het mooiste wat er is. Ik heb zelf van gerenommeerde trainers mogen leren rijden, de belangrijkste zijn Johan Hamminga (waar ik nog steeds bij train) en Adelinde Cornelissen. Ook Lammert Haanstra heeft mij veel geleerd als stagebegeleider voor de instructeursopleiding en als mijn longeerinstructeur.
Horsemanship heb ik onder andere van Tristan Tucker geleerd en ik heb een opleiding tot gedragsdeskundige gedaan. 

Samen met mijn ouders hebben wij een stal in Everdingen waar ik onze paarden opleid, inclusief het voorbereidende handwerk en zadelmak maken. Naast de hogere dressuur hou ik ook erg van de spring- en eventingsport, eigenlijk alles waar een beetje uitdaging in zit vind ik prachtig. 

Ruiters krijgen bij mijn trainingen inzicht in hoe het paard werkt en hoe zij hier op een fijne, effectieve en eerlijke manier mee kunnen werken, voor mij staat altijd centraal dat het paard er op de korte en lange termijn iets aan moet hebben. Plezieriger paardrijden voor zowel paard als ruiter dus 🙂 

Het is ontzettend belangrijk om mensen een goed fundament mee te geven in hoe je een paard kunt houden en trainen, maneges zijn hiervoor natuurlijk de beste plek.

Op manege ‘t Hoogt staat kwaliteit voorop, ik ben erg trots op hoe de paarden gehouden en getraind en hoe de ruiters geschoold worden. Het is erg mooi om de volgende generaties ruiters dat fundament mee te kunnen geven, zo kan ik een belangrijk steentje bijdragen aan de paardensport van morgen. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend leuk om bij tevreden paarden en een gezellig team te horen. 

Hopelijk tot gauw op de manege!

Robin Simons

Linsey Manten

  • NVO en SKJ-geregistreerd orthopedagoog
  • Groot paarden-enthousiast

Mijn avontuur op Manege ’t Hoogt is in september 2018 gestart toen ik hier als barvrijwilliger en lesklant aanmeldde. Destijds was ik zeer actief lid bij de studentenvereniging U.S.R. Hippeia en was ik druk in de weer om de titel ‘orthopedagoog’ te bemachtigen. In oktober 2020 kreeg ik het heugelijke bericht dat ik geslaagd was voor de master Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Na twee jaar in het onderwijs te hebben gezeten, was ik erg toe aan een werkdag die niet de gehele dag achter de computer werd gespendeerd. 

Sinds januari 2021 ben ik regelmatig op stal en in de baan als instructrice te vinden. De opleiding tot instructeur had ik hoofdzakelijk nodig om hierna de opleiding tot equitherapeut te kunnen starten. Echter bleek ik het lesgeven ontzettend leuk te vinden! In mijn lessen staat plezier voor ruiter en paard bovenaan. Middels een positieve benadering worden succeservaringen benadrukt. Daarbij puzzel ik graag met combinaties om de samenwerking tussen paard en ruiter sterker te maken. 

Mijn passie ligt zowel bij de paarden als bij het helpen en ondersteunen van de jeugd. Bij de dagbesteding van onze manege kan ik deze twee passies perfect combineren. In mijn werk als orthopedagoog vind ik het belangrijk om op zoek te gaan naar ieders talent en de jongeren in hun kracht te zetten. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en behoeften. Met de juiste benadering en tools kan iedereen succeservaringen behalen. De zorgboerderij biedt een kans voor de jeugd die een extra steuntje in de rug kan gebruiken. 

Met veel plezier ondersteun ik de jeugd, instrueer ik de ruiters en verzorg ik de paarden op onze manege. We hebben een fijn en kundig team aan mensen en paarden dat elke dag klaar staat voor onze deelnemers en ruiters. 

Judith Vollaard

HI-3 Instructeur Basissport Paardrijden Gehandicapten
FysiotherapeuteSamen met een team vrijwilligers geef ik op de maandag- en donderdagmiddag les aan ruiters die maatwerk nodig hebben. Met elke ruiter overleggen we op welke manier paardrijden verantwoord en leuk is. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld het rijden in een kleine groep of alleen, gebruik maken van aangepast materiaal zoals lussenteugels en extra begeleiding door een vrijwilliger als dat voor de veiligheid (en gezelligheid) belangrijk is.

Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders een manege hadden en heb dus in mijn jeugd veel vitamine P gehad. Toen ik fysiotherapie ging studeren in Utrecht zag ik een advertentie waarin vrijwilligers werden gezocht voor het begeleiden van gehandicapte ruiters. Dat leek me heel leuk.

Ik begon als vrijwilliger, daarna heb ik als fysiotherapeut de instructeurs begeleid en toen heb ik ook zelf de instructeursdiploma’s gehaald die nodig zijn om paardrijles te geven aan mensen met een beperking.

Het lesgeven doe ik alweer heel wat jaren en sinds juli 2021 mag ik dit bij manege ’t Hoogt doen. Ik geniet elke keer weer van alle mooie momenten met de ruiters, vrijwilligers, ouders/begeleiders, collega’s en natuurlijk de paarden en pony’s!

Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches