Historie Manege 't Hoogt
Deze pagina bekijk je het beste op je computer!
De naam van Manege ’t Hoogt komt voort uit het feit dat het pand het meest noordelijk gelegen gebouw van de stad Utrecht was. Het lag op het hoogste punt in polder de Gagel.
De bekende witte boerderij heeft vroeger als herberg gediend. Wanneer je op reis was kon je met een paard overnachten. Er werden ook varkens, koeien en kippen gehouden. Later zijn er manege-activiteiten bijgekomen. Dit zal in ieder geval eind jaren ’60 zijn geweest.


In 1978 is de grote rijhal gebouwd, dit was het NBVR-centrum (Nederlande Bond van Rij- en Jachtverenigingen); één van de voorlopers van het huidige KNHS centrum in Ermelo. De KNHS is de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie die in januari 2002 is ontstaan door fusie van de voormalige paardensportorganisaties NBVR, KNF, NHS en NKB.
In 1986 is onze leermeester (Thijs kwam in 1987 en Lizzy in 1992 voor het eerst bij ’t Hoogt) Bert ten Berge verhuisd van Manege de Malle Jan (waar je nu kan wokken) naar de toen leegstaande Manege ’t Hoogt. In de Malle Jan was brand geweest en op dat moment was Manege ’t Hoogt niet meer in bedrijf omdat eigenaar Wout de Groot was overleden. Bert heeft de manege ge-exploiteert tot zijn overlijden in 2012.
Van 2012 t/m 2017 is de manege verhuurd geweest en in 2018 hebben Thijs en Lizzy de manege gekocht.
Wie hebben de teugels in handen?
In 2016 begonnen wij – Thijs en Lizzy – met een grote droom én een klein plan: een eigen manege, waar het welzijn van paard én ruiter vooropstaat. We wilden geen standaard manege runnen, maar een plek waar plezier, inhoud en paardenwelzijn hand in hand gaan.
We woonden destijds in Utrecht, maar daar was het voor onze plannen erg prijzig. Dus trokken we naar een verlaten manegebedrijf in Groessen – een dorp met rust, ruimte én een terrein dat, eerlijk is eerlijk, best wat liefde nodig had. Met 7 pony’s en paarden, een flinke berg klussen en 0 lesklanten begonnen we daar ons avontuur. Groessen werd onze leerplek, waar we het ondernemen in het klein konden oefenen.
Met veel liefde, lef en lange dagen groeide de manege snel. In 2017 stonden er 20 paarden en pony’s op stal, hadden we een prachtig opgeknapt terrein en vonden zo’n 200 ruiters hun weg naar onze lessen.
En toen – alsof het zo had moeten zijn – kregen we de kans om terug te keren naar onze roots.
Want wist je dat Lizzy in 1992 zélf begon met ponyrijden bij Manege ’t Hoogt? En dat Thijs er jarenlange ervaring heeft als instructeur o.a. bij de studentenvereniging U.S.R. Hippeia? De manege was voor ons dus geen onbekende plek, maar juist een bron van herinneringen, inspiratie en liefde voor het vak.
Op 3 maart 2018 openden we samen opnieuw de deuren van Manege ’t Hoogt – dit keer als eigenaren. Een plek waar onze visie écht tot leven komt: we leren mensen paardentaal, in plaats van het paard mensentaal. Samenwerken met paarden moet vriendelijk voelen, vriendelijk zijn en er vriendelijk uitzien.
We combineren praktijk met theorie en geloven dat kennis, plezier en aandacht het verschil maken. Wat begon als een klein plan, is uitgegroeid tot een manege waar belevenissen beginnen – voor ruiters én paarden. 🐴✨
Thijs
Thijs Visscher - de Koning
Lizzy
Lizzy Visscher - de Koning
Medewerkers
Linsey
Linsey Manten
Vacature
Maak jij binnenkort deel uit van onze kudde?
Young Leaders Academy
Amy
Amy Mooij
Rosslynn
Rosslynn Jackson
Faye
Faye Meijer
Florence
Florence Roes
Daphne
Daphne Pouw
Leanne
Leanne van Leeuwen
Janna
Janna Meijeraan
Ella
Ella Reijnierse
Milou
Milou van der Mark
Utah
Utah Schouten
Juliette
Juliette Jansen
Julia
Julia Tengnagel
Equine Enthousiasts

Een groep bovenmatig betrokken (ouders van) ruiters die actief een steentje bijdragen aan de sfeer op lesdagen en activiteiten. Ook zie je hen regelmatig achter de bar. Op alle veel voorkomende vragen kunnen zij je een antwoord geven!
Jantine
Jantine Frantzen - Ploeg
Nadine
Nadine van Veldhuisen
Sacha
Sacha van Heezik
...
Work in progress
Wij letten op veiligheid
Paardrijden is een sport met risico’s. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook op stal werk je met een dier van een paar honderd kilo. Daarom is het extra belangrijk om alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.
Kies een locatie die een veiligheidscertificaat heeft. Zo weet jij dat er alles aan wordt gedaan om veilig te werken.
Uiteraard zijn wij in het bezit van het veiligheidscertificaat.