Manege 't Hoogt
De naam van Manege ‘t Hoogt komt voort uit het feit dat het pand het meest noordelijk gelegen gebouw van de stad Utrecht was. Het lag op het hoogste punt in polder de Gagel.
De bekende witte boerderij heeft vroeger als herberg gediend. Wanneer je op reis was kon je met een paard overnachten. Er werden ook varkens, koeien en kippen gehouden. Later zijn er manege-activiteiten bijgekomen. Dit zal in ieder geval eind jaren ’60 zijn geweest.
In 1978 is de grote rijhal gebouwd, dit was het NBVR-centrum (Nederlande Bond van Rij- en Jachtverenigingen); één van de voorlopers van het huidige KNHS centrum in Ermelo. De KNHS is de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie die in januari 2002 is ontstaan door fusie van de voormalige paardensportorganisaties NBVR, KNF, NHS en NKB.
In 1986 is onze leermeester (Thijs kwam in 1987 en Lizzy in 1992 voor het eerst bij ‘t Hoogt) Bert ten Berge verhuisd van Manege de Malle Jan (waar je nu kan wokken) naar de toen leegstaande Manege ‘t Hoogt. In de Malle Jan was brand geweest en op dat moment was Manege ‘t Hoogt niet meer in bedrijf omdat eigenaar Wout de Groot was overleden. Bert heeft de manege ge-exploiteert tot zijn overlijden in 2012.
Van 2012 t/m 2017 is de manege verhuurd geweest en in 2018 hebben Thijs en Lizzy de manege gekocht.
Hoe Thijs, Lizzy & Milou in Utrecht kwamen
Thijs en Lizzy hebben in 2016 Manege Groessen opgericht, omdat wij vonden dat pony’s en paarden goed gehuisvest en verzorgd moesten worden, lessen inhoudelijk kwalitatief goed en afwisselend moesten zijn en ook tijdens de lessen aan het werkplezier voor het paard zou worden gedacht. Het was niet ons intentie om supergroot te worden, maar wat we doen moest goed. We begonnen met 7 pony’s en paarden, een terrein met veel achterstallig onderhoud en 0 lesklanten. Om eind 2017 met 20 pony’s en paarden, een opgeknapt mooi terrein en 200 lesklanten de kans te grijpen en te verhuizen naar onze huidige locatie met meer mogelijkheden.
We hebben de locatie in Groessen verkocht en op 3 maart 2018 (her)openden wij Manege ’t Hoogt in Utrecht.
Linsey *Orthopedagoog & instructrice*
- NVO en SKJ-geregistreerd orthopedagoog
- Gediplomeerd ORUN instructrice
- Groot paarden-enthousiast
Mijn avontuur op Manege ’t Hoogt is in september 2018 gestart toen ik hier als barvrijwilliger en lesklant aanmeldde. Destijds was ik zeer actief lid bij de studentenvereniging U.S.R. Hippeia en was ik druk in de weer om de titel ‘orthopedagoog’ te bemachtigen. In oktober 2020 kreeg ik het heugelijke bericht dat ik geslaagd was voor de master Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Na twee jaar in het onderwijs te hebben gezeten, was ik erg toe aan een werkdag die niet de gehele dag achter de computer werd gespendeerd.
Sinds januari 2021 ben ik regelmatig op stal en in de baan als instructrice te vinden. De opleiding tot instructeur had ik hoofdzakelijk nodig om hierna de opleiding tot equitherapeut te kunnen starten. Echter bleek ik het lesgeven ontzettend leuk te vinden! In mijn lessen staat plezier voor ruiter en paard bovenaan. Middels een positieve benadering worden succeservaringen benadrukt. Daarbij puzzel ik graag met combinaties om de samenwerking tussen paard en ruiter sterker te maken.
Mijn passie ligt zowel bij de paarden als bij het helpen en ondersteunen van de jeugd. Bij de dagbesteding van onze manege kan ik deze twee passies perfect combineren. In mijn werk als orthopedagoog vind ik het belangrijk om op zoek te gaan naar ieders talent en de jongeren in hun kracht te zetten. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en behoeften. Met de juiste benadering en tools kan iedereen succeservaringen behalen. De zorgboerderij biedt een kans voor de jeugd die een extra steuntje in de rug kan gebruiken.
Met veel plezier ondersteun ik de jeugd, instrueer ik de ruiters en verzorg ik de paarden op onze manege. We hebben een fijn en kundig team aan mensen en paarden dat elke dag klaar staat voor onze deelnemers en ruiters.
Marjolein van Rijn - van de Maat *Office Manager*
Per januari 2024 ben ik de officemanager van Manege ‘t Hoogt en ondersteun daarbij alle collega’s met alles wat niet direct met de paarden te maken heeft.
Ik rij al paard sinds ik een jaar of 5 ben, dus dat is een paar jaar… Begonnen in Vrouwenpolder op Manege de Eendracht en tijdens mijn studie Agrarisch Hogeschool stage gelopen in Frankrijk op Ferme Equestre Le Rupt (foto) waar buitenritten en ponykampen heb begeleid en waar ik nu nog steeds veel te vinden ben.
Sinds mei 2020, ben ik op Manege ‘t Hoogt met veel plezier aan het rijden.
In mijn werk ben ik altijd bezig geweest met het ondersteunen van collega’s en het regelen van dingen, dus helemaal top om deze twee passies te combineren bij Manege ‘t Hoogt.
Lizzy de Koning
Als klein meisje ben ik in 1992 bij Manege ‘t Hoogt gaan ponyrijden. Rond de middelbare school ben ik weggeweest naar verzorgpony’s om daarna als studentruiter bij U.S.R. Hippeia weer terug te komen.
In 2007-2008 maakte ik deel uit van het bestuur en mocht ik van Bert voor het eerst lesgeven tijdens de beginnerscursus. Dat vond ik heel erg leuk om te doen!
Net zoals velen van jullie had ik ook geen eigen pony of paard, mijn ouders hebben helemaal niets met paarden zelfs. Als studentruiter kan je meedoen aan landelijke wedstrijden met andere studentenruiterverenigingen en dat zonder eigen paard. Dat was echt een fantastische leuke en gezellige tijd. En wat betreft het rijden mocht ik in 2009 de titel Nederlands Kampioen in de klasse L springen in ontvangst nemen.
Mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik afgemaakt en ik ging in de gehandicaptenzorg werken. Na een aantal leuke jaren te hebben gewerkt in een ontzettend leuk team werd het werk, met alle bezuinigingen en toenemende fysieke agressie, mij te zwaar.
Daarna ben ik op een manege gaan werken, eerst achter de bar en op stal. Toen heb ik de MMI instructeursopleiding van de FNRS in samenwerking met NHB Deurne gevolgd. Na een aantal jaren lesgeven op verschillende maneges ben ik in 2015 als eenmanszaak begonnen. Dit beviel erg goed en zo kochten Thijs en ik samen in 2016 een locatie in Groessen waar we samen als V.O.F. verder zijn gegaan.
In 2021 heb ik mijn HBO diploma voor Zitcoach mogen ontvangen. Veel ruiters komen bij mij om aan hun ‘houding en zit’ te werken. Dit kan tegenwoordig ook op Joker the Horse Simulator.
Mirjam Hakkesteegt
- Gediplomeerd ORUN Allround instructrice
- Gediplomeerd IPG Instructrice
- Gediplomeerd HBO Zitcoach
Op mijn 9e had ik mijn eerste paardrijles op de manege bij ons in de buurt….Op mijn 17de kwam daar mijn eerste paard Belinda, een droom die uitkwam en een weg waar nog heel veel te leren viel….
Er volgden meerdere paarden, de ORUN opleiding allround, de pabo, wedstrijdsecretaresse van de vereniging, de IPG opleiding, jury opleiding dressuur, IPG praktijkopleider, (stage) docent bij de opleiding tot IPG instructeur en werkzaam als IPG voor ruiter met een beperking ( ik zeg liever met mogelijkheden…)
Thuis deel ik de paardenhobby met mijn gezin, ik rij graag dressuur, onze oudste ook en de jongste heeft de droom om topsporter voltige te worden en we fokken graag een veulentje.
4 jaar geleden ben ik samen met Lizzy gestart met de opleiding tot Akasha WOW Zitcoach, WOW staat voor Werken aan Optimaal paard Welzijn. Ik heb geleerd hoe ik het welbevinden van een paard kan verbeteren, en wat de wetenschap hierover zegt, of waar ik dit op kan zoeken. Kennis van ethologie, biomechanica, leertheorie, bewegingsleer en communicatie heeft me geleerd hoe we met elkaar eerlijke arbeidsvoorwaarden kunnen ontwikkelen voor onze paarden. Het puzzelen aan ruiters en de antwoorden die de paarden hierop geven, geeft mij enorm veel voldoening. Na het behalen van mijn diploma werd ik gevraagd of ik docent wilde worden bij de opleiding, deze kans heb ik met beide handen aangegrepen. Het is een prachtig vak om als docent je kennis over te mogen dragen, maar naast mijn collega in de opleiding ook enorm veel zelf nog te mogen leren.
En dan nu inmiddels ook een aantal uren te vinden op Manege ’t Hoogt, een bedrijf waar ik me welkom voel, past bij mijn visie en waar ik hoop nog heel veel kennis te mogen overdragen, maar ook nog veel kennis hoop te vergaren.
Wij letten op veiligheid
Paardrijden is een sport met risico’s. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook op stal werk je met een dier van een paar honderd kilo. Daarom is het extra belangrijk om alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.
Kies een locatie die een veiligheidscertificaat heeft. Zo weet jij dat er alles aan wordt gedaan om veilig te werken.
Uiteraard zijn wij in het bezit van het veiligheidscertificaat.