FNRS Proeven - Manege 't Hoogt

Bixie & Friends

Om de stempels in je Bixie & Friends ruiterpaspoort te halen organiseren wij theorie- en praktijklessen, maar ook meetmomenten. Tijdens deze meetmomenten ben je nog niet alleen in de rijbaan, maar word je wel beoordeeld. Dit is een mooie voorbereiding voor de F1.

FNRS Dressuurproeven

Bij ons op de manege volg je de ruiteropleiding van de FNRS/KNHS. Wij organiseren de F1 t/m F15 en daarna komt proef 16, de BB, bij de KNHS proeven. Met ons wedstrijdteam en de wedstrijdlease bieden wij ruiters de mogelijkheid om met een manegepony of -paard een combinatie te vormen en door te groeien. Lees onder deze blokken meer over de F proeven .

KNHS Dressuurproeven

Bijna iedere maand organiseren wij een KNHS dressuurwedstrijd voor ruiters met een eigen pony of paard in de klassen BB t/m M2. Meer informatie en inschrijven gaat via mijnknhs.nl.

FNRS Vaardigheid en Springen

Met een basis in de dressuur kan je richting de springproeven gaan. Je start met Vaardigheid 1 t/m 3 waarna je door kan gaan met het springen van een parcours. Wij starten bij de S40, dat betekent 40 cm hoogte. Meer informatie over de ruiteropleiding springen vind je in het boek ' Leer paardrijden met plezier' .

Spelregels FNRS proeven

Inschrijven

De jeugd ruiters t/m 17 jaar en de volwassenen rijden dressuur op aparte dagen.

Meedoen kost €20,- en dit is inclusief het maken van de theorie, diploma en speldje wanneer je bepaalde niveaus hebt behaald.

Het wedstrijdteam

Het wedstrijdteam is een groep ruiters die graag wedstrijden rijdt, ieder op eigen niveau, en die zich als ruiter willen ontwikkelen. Ruiters in het wedstrijdteam rijden twee lessen per week op een vast paard.
In je reguliere les rijd je het thema mee en in de wedstrijdles ga je op jouw niveau oefenen voor de proeven. Je ontwikkelt samen met je pony of paard en je kan een combinatie vormen.

De wedstrijdteamles is niet duurder, maar gelijk aan het tarief van een reguliere les. Daarvoor help je op wedstrijddagen en zorg je dat je het harnachement van je wedstrijdpony/paard voor iedere wedstrijd goed schoonmaakt en invet. Tevens rijd je op de wedstrijd ook op jouw vaste wedstrijdpony/paard.
Op een wedstrijddag helpt het team op de manege mee en help je elkaar met groomen; vlechten, voorlezen etc. Je staat er nooit alleen voor!

De lessen voor het wedstrijdteam zijn gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de ruiter. We verwachten dat je minimaal 8 wedstrijden per jaar meerijdt, wanneer je te weinig wedstrijden meerijdt kan de manege de plek in het team aan iemand anders geven.

De instructeurs bepalen samen op welke pony of paard de ruiter rijdt. Dat doen we vanuit de gedachte: ‘ Op welk paard kan deze ruiter het beste in deze fase van de ruiteropleiding leren?’.  Ieder half jaar evalueren we de keuzes en kunnen we aanpassingen doen.

Met het zilveren paspoort kan er t/m L2 proeven worden gereden op FNRS proevendagen. Deze punten worden in je ruiterpaspoort geregistreerd.

Het is ook mogelijk om een startpas te kopen bij de KNHS en als combinatie te starten waarbij je punten geregistreerd worden bij de KNHS. Dit kost ruiters extra geld en er kan niet zomaar met een ander paard gestart worden bij een blessure. Dus iedereen moet zelf de voor- en nadelen afwegen. Wanneer je hebt deelgenomen aan een KNHS wedstrijd mag je niet meer deelnemen aan de Zitcompetitie!

Je mag BB starten wanneer je een promotiepunt in de F10 hebt behaald.

De intensiteit van het trainen van ruiter en paard neemt ook toe naarmate de ruiter verder komt:

NiveauAantal privélessen minimaal per maandAantal keer vrij rijden minimaal per maand
t/m F1000
BB11
B12
L121
L222
MLease + Wedstrijdteamles

Richtlijnen

  • Voor iedere wedstrijd die je rijdt maak je je harnachement schoon en vet je dit in, onze stalmedewerkers weten hoe wij dit willen hebben. Zorg dat je zelf hiernaar informeert en weet waar je de spullen kunt vinden.
  • Bij de KNHS wedstrijden wordt er paardhuur voor het manegepaard betaald. Je rijdt immers niet met je eigen pony of paard. Paard- of ponyhuur kost €25,-. Je mag dan twee proeven rijden, dus dat is niet per proef maar per wedstrijd.
  • Per seizoen sport je een aantal keer mee met de ruiterfiles/valtraining.
  • Eén keer per half jaar plan je een les in op Joker.
  • Wedstrijdteamjasje schaf je op eigen kosten aan.

Extraatjes

Om de band tussen ruiter en paard en het wedstrijdteam en de manege te versterken, mogen de wedstrijdteamruiters in overleg altijd hun paard vrije beweging geven. 

Ruiters in het wedstrijdteam mogen extra ‘ vrij rijden’ plannen, buiten de reguliere lessen om. Dit kost het vrij rijden tarief; op dit moment is dat €25,-. Voor het vrij rijden geven ze het paard vrije beweging. 

Veelgestelde vragen

en antwoorden

Voor de F1 en de F2 heb je geen speciale kleding nodig (uiteraard wel je reguliere nette rijkleding), vanaf de F3 is een wedstrijdtenue of manegetenue verplicht (beschreven in het boek).

De F1 en de F2 op een manegepony of paard worden voorgelezen door een ervaren vrijwilliger, vanaf de F3 zorg je zelf voor een ‘voorlezer’.
Bij vaardigheid zorg je zelf voor een voorlezer.

Een speciaal opgeleid jurylid geeft je per onderdeel een cijfer en het protocol (cijferlijst) krijg je mee naar huis. Een jurylid is niet altijd dezelfde persoon, dit wisselt.

Bij de ‘even’ proeven maak je een theorietoets. Deze toets bestaat uit 10 meerkeuzevragen en je moet er minimaal 7 goed beantwoorden.

Je diploma krijg je bij:

Niveau

Theorie voldoende en aantal promotiepunten

Speldje

F2

1

 

F4, F6, F8

2

 

F10

3

 

F12

3

Bronzen speld

F14

3

 

F15

3

Zilveren speld

F niveau

Minimaal aantal promotiepunten

Maximaal aantal promotiepunten

F1 & F2

1

2

F3 t/m F8

2

5

F9 t/m F12

3

5

F13 t/m F15

3

5

 Ruiters van buitenaf kunnen inschrijven. De startlijst komt een week vooraf op de website staan. Vergeet niet om je paspoort met daarin de juiste entingen voor je paard of pony mee te nemen. Wanneer de startlijst gepubliceerd is kan er niet meer kosteloos afgemeld worden. Om deel te nemen dien je lid te zijn van de KNHS, dit lidmaatschap kan via ons aangevraagd worden wanneer je minimaal twee keer per maand bij één van onze instructeurs les hebt.

Bij de ‘even’ proeven maak je een theorietoets. Deze toets bestaat uit 10 meerkeuzevragen en je moet er minimaal 7 goed beantwoorden.

 

Je diploma krijg je bij:

 

Niveau

Theorie voldoende en aantal promotiepunten

Speldje

F2

1

 

F4, F6, F8

2

 

F10

3

 

F12

3

Bronzen speld

F14

3

 

F15

3

Zilveren speld

Meedoen kost 20,- euro.

Tot 14 dagen vooraf kan er kosteloos afgemeld worden. Geld wordt niet retour gestort, wel omgezet in tegoed.

Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders