Bixie & Friends ruiteropleiding - Manege 't Hoogt

De ruiteropleiding voor kinderen t/m 12 jaar

Wanneer je bij Manege ‘t Hoogt komt rijden dan volg je de Bixie & Friends ruiteropleiding.

Op de plaatjes zie je zeven paarden staan; Star, Bixie, Dancer, Lucky, Hero, Rocket en Jumper. In het theorieboekje wat je bij je lidmaatschap krijgt nemen deze pony’s je mee door de eerste stappen van je ruiteropleiding.

Bij ons op de manege hebben we de jeugdlessen ook de namen van deze pony´s gegeven:
– De les waar kids van 4 t/m 7 jaar in mogen heet de Lucky-les
– De beginnersles waarin je leert poetsen- en opzadelen heet bij ons de Star-les
– De les met niveau F1-F2 is de Bixie-les
– De les met niveau F3-F4 is de Dancer-les
– De les met niveau F5 en hoger is de Jumper-les

In het theorieboek zijn de namen van de pony’s aan bepaalde onderwerpen gekoppeld:

Lucky gaat over de ruiterweetjes.
Star gaat over de verzorging van de pony.
Bixie gaat over de omgang met een pony.
Dancer gaat over voltige en ponyrijden.
Jumper gaat over het springen.
Hero gaat over de ponyweetjes.
Rocket gaat over eventing.

In je ruiterpaspoort kan je per onderwerp een stempel verdienen. Er zijn maar liefst 88 stempels te verdienen!

Verderop op deze pagina vertellen we waar en wanneer je de stempels kan behalen.

 

De lessen zijn dus op niveau ingedeeld en door het rijden van bepaalde proeven en het maken van theorietoetsen (vanaf de F2) kan je doorstromen naar een volgende les. Een pony is geen speelgoed en jonge kinderen leren nog hun aandachtsspanne te ontwikkelen, daarom starten wij met wekelijkse lessen bij de leeftijd van 8 jaar.

Vanaf die leeftijd, is onze ervaring, kan het kind ook gebeurtenissen incasseren waarbij het even niet gaat zoals het kind wil en is in staat dat te verwerken. Wanneer ze te jong zelfstandig aan de slag gaan zien wij veel meer angstige kinderen ontstaan, omdat ze situaties niet kunnen overzien. Vandaar voor de jongste kinderen een les met één van de ouders erbij om vertrouwd te raken en succeservaringen te creeëren.

 • Lucky les; voor kinderen van 4 t/m 7 jaar; hierin ga je samen met één van je ouders spelenderwijs leren over en met de pony’s.
 • Star les; vanaf 8 jaar mag je wekelijks komen en dan start je bij Star op woensdagmiddag om 15 uur. Je leert over de verzorging van je pony en dit wisselen we af met voltige, horsemanship en iedere laatste woensdag van de maand doet één van je ouders mee en mag jij rijden terwijl de pony wordt vastgehouden. Wanneer je zelfstandig kan poetsen en opzadelen dan mag je door naar de Bixie-les.
 • Bixie les; in de Bixie les kom je na de Star les en leer je op- en afstappen en de beginselen van het ponyrijden. Halthouden, van hand veranderen, lichtrijden op het goede been… iedere week besteden we extra aandacht aan één van de onderdelen die je moet kunnen voor je F1 en F2 proef. Wanneer je in deze les rijdt kan je meedoen aan de meetmomenten en starten met de F1. Bij de meetmomenten rijd je in een groepje en dit wordt beoordeelt door één van onze instructeurs. Bij de F1 rijd je alleen voor een jury je proef, uiteraard wordt die voorgelezen. Samen met je instructeur en ouders kan je overleggen waar jij het beste kan beginnen. Wanneer je je F2 diploma hebt behaald dan mag je door naar de Dancer les. We raden aan om ter voorbereiding op deze overstap een aantal privélessen te nemen voor het galoperen.
 • Dancer les; na de Bixie les ga je moeilijkere figuren leren zoals een slangenvolte en ga je leren sturen in galop. Iedere drie maanden is er een meetmoment op zondag waarop je de stempels kan behalen die hierbij horen. In deze lessen werken we met thema’s die horen bij de F3 en de F4. Wanneer je je F4 diploma hebt behaald en bijvoorbeeld Belle, Bram en Queeny netjes zelfstandig in alle gangen op twee teugels kan sturen dan mag je in overleg doorstromen naar een Jumper les. 
 • Jumper les; in de Jumper les hebben we ook iedere week een ander thema. We wisselen dressuurthema´s af met springthema´s en andere disciplines zoals carrouselrijden, working equitation en TREC. Je kan in de Jumper les verder met je ruiteropleiding en het is mogelijk om mee te gaan doen in de springles en/of het wedstrijdteam (tweede les in de week naast de reguliere groepsles). Vanaf dit niveau kan je in overleg ook een pony leasen en deelnemen aan de landelijke zitcompetitie die jaarlijks wordt georganiseerd voor FNRS Manegebedrijven.

Over de lesonderwerpen en de stempels...

Een aantal stempels behaal je in de eerste reguliere lessen die je bij ons rijdt, voor de andere stempels hebben we speciale lessen gemaakt. De jaarkalender 2023-2024 ziet er als volgt uit:

Oktober 2023 Voltige & Poetsdiploma (tijdens herstponykamp)
November 2023 Meetmoment & Springen 1
Januari 2023 Welzijn & Voeding
Maart 2023 Springen 2 & Exterieur
April 2023 Voltige & Harnachement (tijdens voorjaarsponykamp)
Mei 2023 Bixie-cross cursus (voldoende springervaring vereist! denk aan deelname onderdelen ‘springen’)
Juni 2023 Meetmoment

Je ziet dat we sommige lessen maar één keer per seizoen aanbieden, dus zet ze op tijd in je agenda. Verderop op deze pagina staan de data, tijden en kan je inschrijven. Al deze lessen volg je naast je reguliere lesabonnement

Hieronder vind je de lessen met tijd en datum en kan je inschrijven

Voltige

De voltige is gymnastiek op een paard. In plaats van rijlaarzen mag je sportschoenen aan! Ook als je nog geen andere stempels behaald hebt, mag je deelnemen aan deze les.

De lessen van één uur voor deze stempels (nummers volgen ivm nieuwe paspoorten) hebben we verspreid over vier zaterdagen:

 1. Zaterdag 7 oktober 2023 15:30 uur
 2. Zaterdag 14 oktober 2023 15:30 uur
 3. Zaterdag 21 oktober 2023 15:30 uur
 4. Zaterdag 28 oktober 2023 15:30 uur

Bij de laatste les mogen natuurlijk vriendjes, vriendinnetjes, opa’s en oma’s allemaal komen kijken!
De prijs voor deze vier lessen samen is €75,-. 

De volgende serie is in 2024.

Harnachement

In deze les leer je over dekens, beenbeschermers en het verzorgen van je zadel en hoofdstel. Dit is voor de stempels nummer 24, 25, 26, 46 en 47 (nieuwe ruiterpaspoort)

Iedereen kan deelnemen aan deze les, je hebt nog geen andere stempels nodig hiervoor.

Deze les duurt 3 uur en is tijdens het voorjaarsponykamp.

Springen 1

Voor het springen moet je minimaal de stempels (11 t/m 17, 27, 28, 29 en 51 t/m 55) hebben behaald, bij twijfel overleg met je instructeur.

Springen 1 bestaat uit vier lessen van één uur, wanneer er veel animo is maken we meerdere groepen en een week vooraf sluit de inschrijving en zijn de tijden bekend (in Manegeplan). Je kan de stempels 57 t/m 60 behalen.

 1. Zaterdag 4 november 2023
 2. Zaterdag 11 november 2023
 3. Zaterdag 18 november 2023
 4. Zaterdag 25 november 2023

Bij de laatste les mogen natuurlijk vriendjes, vriendinnetjes, opa’s en oma’s allemaal komen kijken! De prijs voor deze vier lessen samen is €95,-.

Exterieur en vacht

In deze les leer je o.a.  over het geslacht, de kleuren en het exterieur van je pony. Je gaat voor de stempels (8, 9, 21 t/m 23, 43 t/m 47, 69, 72 en 73).

Iedereen kan meedoen, je hebt nog geen andere stempels nodig.

Je krijgt een theorieles van ongeveer 3 uur op:

Zaterdag 2 maart 2024 om 13:30 uur

Meedoen aan deze les kost €25,-

De volgende ‘exterieur en vacht’ les vindt plaats in 2025.

Springen 2

Je kan meedoen wanneer je Springen 1 hebt behaald.

Springen 2 bestaat uit vier lessen van één uur en vindt plaats op:

1. Zaterdag 9 maart 2024 15:30 uur
2. Zaterdag 16 maart 2024 15:30 uur
3. Zaterdag 23 maart 2024 15:30 uur
4. Zaterdag 30 maart 2024 15:30 uur

Bij de laatste les mogen natuurlijk vriendjes, vriendinnetjes, opa’s en oma’s allemaal komen kijken! De prijs voor deze vier lessen samen is €95,-.

De volgende ‘springen 2’ lessen vinden plaats in het voorjaar van 2025.

Welzijn en voeding

Aan deze les kan je meedoen als je nog geen andere stempels hebt behaald.

Je leert o.a. over het natuurlijk gedrag van een paard, over de hoeven, ziekte, giftige planten en je kan de volgende stempels behalen; (10, 37, 38, 40, 41, 68, 70, 71 en 74 t/m 76).

Je krijgt een les van 3 uur op:

Zaterdag 27 januari 2024 om 13:30 uur

Meedoen aan deze les kost €25,-. 

De volgende ‘exterieur en vacht’ les vindt plaats in 2025.

Meetmoment

Tijdens een meetmoment kan je de stempels voor de praktijkoefeningen halen, je kan in je paspoort en boekje zien welke jij nog kan behalen. 
Je levert je Bixie & Friends paspoort twee weken voorafgaand aan het meetmoment in, zodat wij passende groepjes kunnen maken.

Bij een meetmoment rijdt je met andere kinderen samen, dus nog niet alleen in de baan. Het meetmoment is op een F proevendag, dan kan je wel alvast kijken naar andere ruiters die proeven rijden!

Samen laat je in een half uur zien dat je bijvoorbeeld de figuren goed kan rijden, op het goede been kan lichtrijden en krijg je ook vragen over bijvoorbeeld het binnen- en buitenbeen. Dit is allemaal mondeling en nog niet in een theorietoets zoals bij de even F proeven.

Ook zijn er naast de stempels diploma’s te behalen, zoals bijvoorbeeld je galopeerdiploma.

De tijd en groepsindeling wordt op de startlijst voor de F proeven geplaatst. De indeling is afhankelijk van de beschikbaarheid van juryleden voor de proeven. 

Meedoen kost €20,- euro en hieronder kan je je inschrijven voor het eerstvolgende meetmoment.

Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders