Leasepony of -paard - Manege 't Hoogt

Leasepony of leasepaard

Een eigen paard, dat is toch wel het idyllische stipje op de horizon voor velen.
Maar ja, het aankopen van een paard is een best moeilijk traject met veel risico’s. Waar kan je hem het beste stallen? Hoe regel je dat je paard voldoende uit de stal komt? Hoe gaat dat allemaal met de hoefsmid, tandarts, dierenarts enzo? O ja en hoe moet je een paard nu goed trainen zodat hij fit en gezond blijft? En wat te doen als je grootste liefde even niet fit-to-compete is? En wat als je op vakantie gaat, of een proefwerkweek hebt?
Allemaal lastige vragen waar je als paardensporter vaak niet precies het juiste antwoord op weet. Betekent dat dan dat de droom van een eigen paard helemaal niet realiseerbaar is?

Op onze manege hebben we niet alleen ruiters die een les per week rijden, er is namelijk ook een (groeiend) aantal fanatiekelingen dat meermaals per week lekker op hun favoriete paard rijdt. Deze ruiters hebben hun “eigen” leasepaard. Waar de meeste ruiters alleen met hun verjaardag een paard kunnen kiezen, hebben onze leaseruiters iedere keer weer hun favoriete paard of pony. Nu hoor ik sommige lezers denken: “leasepaard?? wat is dat dan weer?” Nou, het concept leasen ken je waarschijnlijk wel van de autowereld, veel mensen rijden tegenwoordig een auto die ze niet hebben gekocht, maar die ze leasen. Dat heeft een aantal voordelen: de leasemaatschappij regelt het inplannen en uitvoeren van periodieke onderhoud, herstel eventuele schade en na afloop van het contract krijgen ze de auto weer terug. De automobilist wordt op deze manier ontzorgd en heeft zo wel de lusten en niet de lasten.

Eigenlijk is dat met het leasen van een paard hetzelfde. De manege blijft de eigenaar en begeleidt en regisseert alles om het paard heen. Jij als ruiter hebt dan iedere les je eigen vaste paard, je hebt een vaste dag waarop je vrije beweging geeft en vrijrijdt (dat is zelfstandig rijden zonder les). Met als extra bijkomend voordeel dat er “vervangend vervoer” is voor je lessen als je favoriete paard even arbeidsongeschikt is. Dat geluk heb je natuurlijk niet met een paard in eigendom.

Met een eigen paard ben je 7 dagen per week druk in de weer, maar we begrijpen dat school of werk best wat beslag op je vrije tijd legt die je dan niet in je paard kan steken zodat 7 dagen per week te belastend is voor je agenda. Denk hierbij ook aan het assisteren van de hoefsmid iedere 6-8 weken en het assisteren van bijvoorbeeld de dierenarts, zadelmaker of osteopaat. Je wordt d.m.v. lease volledig ontzorgd. Leasen van een pony of paard kan daarom bij ons al vanaf 3 dagen in de week. Ben je enthousiast geworden en wil je meer info over het leasen? Dan kan je met vragen terecht bij Thijs of Lizzy.

NB Ben je een nieuwe ruiter? Om een juiste combinatie met één van onze pony’s of paarden te kunnen maken, start je vooraf bij ons in de reguliere groepsles om je te leren kennen.

Wedstrijd-lease

Het tarief is inclusief:

 • Feestelijke seizoensstart met barbecue
 • Wedstrijdset voor jou en je pony of paard
 • DUO-privéles
 • Springles of wedstrijdteamles
 • Vrij rijden op maandag (die dag is je pony of paard exclusief voor jou)
 • Paard of ponyhuur op de maandelijkse wedstrijddag (die dag is je pony of paard exclusief voor jou)
 • Begeleiding op de maandelijkse wedstrijddag door een instructeur
 • Vervoer van en naar de wedstrijdlocatie van je pony of paard

Wedstrijdleasepony per maand €608,50
Wedstrijdleasepaard per maand €675,-

NB De tarieven gaan dus niet op leeftijd van ruiter maar op paard of pony. Een jeugdruiter op een paard betaalt het paardentarief en een volwassene op een pony betaalt het ponytarief.

Exclusief eventuele kosten voor een startpas en startgeld.

Recreatie-lease

Voordat je gaat vrij rijden geef je je pony of paard vrije beweging; zo leer je hem of haar nog beter kennen. En wanneer je met lesgenoten of als ouder-kind combinatie least kan je op maandag gezellig samen rijden!

Recreatieleasepony per maand €508,50

Recreatieleasepaard per maand €575,-

NB De tarieven gaan dus niet op leeftijd van de ruiter maar op paard of pony. Een jeugdruiter op een paard betaalt het paardentarief en een volwassene op een pony betaalt het ponytarief.

Een aantal regels die bij het leasen gelden:

 • Tijdens het vrij rijden wordt er dressuur gereden, er mag niet worden gesprongen en/of balken worden gebruikt.
 • Bandages zijn niet toegestaan, deze zijn (bewezen) slecht voor een paard
 • Tijdens het vrij rijden mag alleen de ruiter die least rijden, geen vriendinnetjes. Ook niet om uit te stappen.
 • Gemiste vrij rijdagen kunnen niet worden ingehaald, wanneer je een eigen paard hebt ga je ook niet dubbel rijden als je een dag niet hebt gereden. Tijdig afgemelde lessen kan je wel binnen het geldende kwartaal inhalen, het kan dan zo zijn dat je een keertje een ander paard hebt.
 • Wanneer de pony of het paard een kort-durende blessure oploopt dan krijg je vervangend vervoer en delen wij tijdelijk een andere pony of paard voor je in. Wanneer de blessure langer dan twee maanden duurt dan zoeken we een andere match voor de duur van de rest van de kaart.
Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders