fbpx

Rijlessen voor kinderen

Verantwoordelijk leren zijn voor een dier, sporten en plezier.

Verantwoord leren ponyrijden

ponyrijden is veel meer dan alleen op een pony zitten

Veel kinderen dromen van ponyrijden en galopperen over het strand. Veel series helpen daar aan mee; Amika, vrije teugels en natuurlijk de film White Star. Daar ziet het er vaak allemaal wel erg makkelijk uit! Er komt wel iets mee bij kijken.

Als ouder heb je vaak geen idee hoe het op een manege gaat en hoe zo’n ruiteropleiding er dan uit ziet. Zorg dat je de juiste informatie tot je neemt. Je kind zet je, als het goed is, niet zomaar op een dier van minstens 250kg wanneer je geen idee hebt of dat eigenlijk wel verantwoord gebeurd…

Ponyrijden is veel meer dan er alleen maar op zitten. Daarom leren kinderen bij ons ook het verzorgen van de pony voor en na de les. Je gaat een samenwerking aan en draagt verantwoordelijkheid over het welzijn van een levend dier. En is de gehele ruiteropleiding een combinatie van theorie en praktijk.

online cursus 'Help mijn kind rijdt pony'

Wat weet je na deze cursus?

– Jouw kind wil op ponyrijles en jij hebt geen idee hoe dat in zijn werk gaat en/of je bent zelf bang voor paarden. Na deze cursus heb je een beeld van het paard als dier en wat er in het begin bij komt kijken.

– Je wil natuurlijk het beste voor je kind dus voordat je naar een manege toe gaat wil je goed geïnformeerd zijn om zo goede vragen te kunnen stellen en een juiste keuze te maken.

– Je leert over het paard als dier; wat het natuurlijk gedrag van een paard is, wat er voor verzorging voor een les nodig is en hoe we in de basis met een paard omgaan.

Deze cursus geeft je de mogelijkheid om een objectieve keuze te maken voor een manege. Je gaat goed voorbereid op pad 🙂

Je kan direct starten en met de handige app kan je ook overal waar je bent (met internet) kijken op je tablet of telefoon.

Ponyrijles voor kinderen van 4 t/m 7 jaar

Hoe gaat het in zijn werk?

Samen met één van je ouders kom je naar de les. Je gaat de helft van de les poetsen en de helft van de les op de pony. Tijdens het ‘rijden’ loopt één van je ouders mee naast de pony en houdt de pony vast.

Ook tijdens het poetsen is je ouder bij je. Een pony is geen speelgoed en in de stal gedraag je je rustig, daar ziet je ouder op toe. 

Je hebt nog geen spullen nodig. Makkelijk zittende kleding die vies mag worden en gympen of laarsjes.

Een cap mag je van ons lenen. Wil je wel zelf een cap dan kan je terecht in onze winkel.

In de stal is de temperatuur ongeveer gelijk aan buiten. Doe in de winter dus extra laagjes kleding aan om warm te blijven.

Je mag één keer per maand deelnemen en je schrijft je per keer in. Een losse les kost 21,50 en wordt vooraf via iDeal voldaan.

beginnerslessen voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je 8 jaar bent geworden mag je bij ons wekelijks op les komen. De lessen zijn populair dus meld je op tijd aan om teleurstellingen te voorkomen, want soms is er een wachtlijst.

– je leert wat natuurlijk gedrag is voor een pony
– je leert je pony poetsen
– je leert je pony opzadelen
– je leert hoe je met je pony aan de hand loopt
– je ontwikkeld vertrouwen en balans tijdens de voltige (gymnastiek op de pony)

De lessen zijn één uur waarbij les op stal en voltige afwisselen.

De kinderen krijgen allemaal een kaart waar de voortgang op bijgehouden wordt. Ieder kind leert op zijn of haar eigen tempo.

Je hebt nog geen spullen nodig. Makkelijk zittende kleding die vies mag worden en gympen of laarsjes.

In de stal is de temperatuur ongeveer gelijk aan buiten. Doe in de winter dus extra laagjes kleding aan om warm te blijven.

Je mag drie opeenvolgende losse lessen meedoen om te kijken of je het leuk vindt. Een losse les kost 21,50 euro en wordt vooraf via iDeal voldaan.

ruiters van 8 t/m 18 jaar met rij-ervaring en nieuw bij ons

Hoe gaat het in zijn werk?

Je volgt een speciale introductieprivéles wanneer je al kan poetsen, opzadelen en rij-ervaring hebt.

Je gaat samen met een instructeur een pony verzorgen, opzadelen, rijden en weer naverzorgen. Tijdens deze les heb je de instructeur helemaal voor jezelf en kan je al je vragen stellen.

De instructeur legt je het zelfwerkschema uit, deze krijg je na de les ook mee naar huis. Er wordt een inschatting van je niveau gemaakt en na deze les kunnen we de mogelijkheden bekijken voor het instromen in een groepsles

De introductieprivéles is alleen voor ruiters met ervaring in het opzadelen en met rij-ervaring. Huur van cap en laarzen zit bij de prijs inbegrepen. In onze ruitershop kan je eigen spullen aanschaffen.

Deze les is voor ruiters vanaf 8 jaar.

Wij hanteren een maximum ruitergewicht van 85kg. 

Deze privéles van één uur kost voor ruiters t/m 19 jaar 55 euro. Betaling wordt vooraf via iDeal gedaan.

beginnerslessen voor jeugd van 13 t/m 18 jaar

Hoe gaat het in zijn werk?

Je start met privélessen. Je gaat één op één aan de slag met een instructeur die je de basis gaat leren

– je leert wat natuurlijk gedrag is voor een paard/pony
– je leert je paard/pony poetsen
– je leert je paard/pony opzadelen
– je leert hoe je met je paard/pony aan de hand loopt
– je leert de beginselen van het paardrijden; opstappen, meegaan in de bewegingen, sturen etc…

Je start met één uur privéles waarin theorie en praktijk worden gecombineerd. Zodra je het verzorgen onder de knie hebt kan je overstappen naar een half uur  privéles. 

Wanneer je de manegefiguren kent, kan lichtrijden en sturen mag je naar een groepsles doorstromen.

Je hebt nog geen spullen nodig. Makkelijk zittende kleding die vies mag worden. Huur van laarzen en een cap zitten bij de les inbegrepen. In onze ruitershop kan je eigen spullen aanschaffen.

Voor beginnende ruiters hanteren wij een maximaal ruitergewicht van 80kg. 

In de stal is de temperatuur ongeveer gelijk aan buiten. Doe in de winter dus extra laagjes kleding aan om warm te blijven.

Eén uur privéles kost 65 euro en wordt vooraf via iDeal voldaan.

Veelgestelde vragen

en antwoorden

Nee, dat kan niet. Hier op de manege hebben wij, net als andere stallen, onze eigen gewoontes en zijn paarden daar aan gewend. Daarbij zijn wij erg zuinig op ons harnachement en geven wij altijd eerst de 1 op 1 introductie om vervelende situaties te voorkomen.

Wanneer je tussen de 8 en de 12 jaar bent kan je bij de beginnerslessen beginnen. Iedereen leert hier op eigen tempo dus als je al een beetje hebt geleerd dan ga je er sneller doorheen.

Ben je 13 jaar of ouder dan kan je hier een privéles voor afspreken.

Bij ons kan je niet rijden.

Acceptabel is het om een paard tussen de 10% en 15% van zijn eigen lichaamsgewicht te laten dragen.
Daarbij komen nog de factoren: leeftijd, bespiering, harnachement (een ruiter moet voor de juiste drukverdeling ook in het zadel passen), duur van de belasting, intensiteit van de beweging en eventuele medische gegevens van het paard.

Een groot paard weegt ongeveer 600kg, daar kan dus maximaal 60 tot 90 kg op. Dan is het voor ons van belang dat het paard dit 14 keer per week kan volhouden en het gewicht van het zadel telt ook mee. Dan komen we op 85kg.

Wij bekijken dit per paard, omdat wij ons met name richten op sportpaarden heeft ons overgrote gedeelte een max. laadvermogen van 75 kg.

Onze paarden ‘werken’ dus gemiddeld 14 uur per week. Waardoor de maximale belasting lager ligt dan bij een paard waar iemand vier keer per week een bosritje maakt.

Uiteindelijk willen we dat een paard gezond oud wordt en zijn of haar werk leuk blijft vinden, daarmee accepteren wij dat niet iedereen bij ons terecht kan voor paardrijles.

 

Dat hangt helemaal af van de snelheid waarmee je de vaardigheden onder de knie krijgt.

Dit verschilt erg per persoon dus hier kunnen we vooraf geen inschatting van maken.

Het aanmelden

1.

Gegevens invullen

Je vult je gegevens in na het klikken op de knop 'aanmelden'.

2.

Ontvang een e-mail

Na het versturen ontvang een e-mail met je inloggegevens en instructies.

3.

Inloggen en plannen

Je kan inloggen via de website of in de Manegeplan app op je telefoon.

Staat je vraag er niet bij?

vul onderstaand formulier in

Wij streven ernaar je e-mail binnen een week te beantwoorden.

Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches