fbpx

Rijlessen voor jeugd vanaf 13 jaar & volwassenen

Je bent nooit te oud om te leren, maar wacht niet te lang!

Verantwoord leren paardrijden

paardrijden is veel meer dan alleen op een paard zitten

Heb je veel rij-ervaring of juist nog helemaal geen rij-ervaring? Je kan bij ons terecht!

Onze schoolpaarden zijn netjes opgeleid en fijn om mee te werken. We hebben ze van klein tot groot en van koudbloed tot sportpaard. Door ons stalmanagement houden ze plezier in hun ‘werk’. In onze lessen rijd je niet op een vast paard, maar wisselt dat per week. Je hoeft bij ons niet per se in een groep te gaan rijden, ook privélessen zijn mogelijk!

Paardrijden is veel meer dan er alleen maar op zitten. Daarom leer je bij ons ook het verzorgen van je paard voor en na de les. Je gaat een samenwerking aan en draagt verantwoordelijkheid over het welzijn van een levend dier. En is de gehele ruiteropleiding een combinatie van theorie en praktijk.

Voor beginnende ruiters:

Je start met privélessen. Je gaat één op één aan de slag met een instructeur die je de basis gaat leren

– je leert wat natuurlijk gedrag is voor een paard
– je leert je paard poetsen
– je leert je paard opzadelen
– je leert hoe je met je paard aan de hand loopt
– je leert de beginselen van het paardrijden; opstappen, meegaan in de bewegingen, sturen etc…

Je start met anderhalf uur privéles waarin theorie en praktijk worden gecombineerd. Zodra je het verzorgen onder de knie hebt kan je overstappen naar een half uur  privéles. 

Wanneer je de manegefiguren kent, kan lichtrijden en sturen mag je naar een groepsles doorstromen.

Je hebt nog geen spullen nodig. Makkelijk zittende kleding die vies mag worden. Huur van laarzen en een cap zitten bij de les inbegrepen.

Op dit moment hanteren een maximum ruitergewicht van 75kg voor nieuwe aanmeldingen

In de stal is de temperatuur ongeveer gelijk aan buiten. Doe in de winter dus extra laagjes kleding aan om warm te blijven.

Jeugd en volwassenen met rij-ervaring:

Je volgt een speciale introductieprivéles wanneer je al kan poetsen, opzadelen en rij-ervaring hebt.  Dit is een uitgebreide kennismaking voor jou met de manege en haar gebruiken en met de instructeur.

Tijdens deze introductieprivéles legt de instructeur je uit hoe onze gebruiken zijn. De instructeur legt je het zelfwerkschema uit, deze krijg je na de les ook mee naar huis.

Er wordt een inschatting van je niveau gemaakt en na deze les kunnen we de mogelijkheden bekijken voor het instromen in een groepsles.

Uiteraard is het ook mogelijk om privélessen te blijven rijden.

De introductieprivéles is alleen voor ruiters met ervaring in het opzadelen en met rij-ervaring.

Op dit moment hanteren een maximum ruitergewicht van 75kg voor nieuwe aanmeldingen. Huur van cap en laarzen zit bij de prijs inbegrepen.

Veelgestelde vragen

en antwoorden

Nee, dat kan niet. Hier op de manege hebben wij, net als andere stallen, onze eigen gewoontes en zijn paarden daar aan gewend. Daarbij zijn wij erg zuinig op ons harnachement en geven wij altijd eerst de 1 op 1 introductie om vervelende situaties te voorkomen.

Onze ruiters rijden grotendeels zelfstandig middels het zelfwerkschema. Dit leggen we je vooraf uit, zodat de eventuele overgang naar de groepsles niet te groot is. Ook is het voor ruiters die al vast in de les rijden niet fijn als er heel erg veel tijd aan iemand die nieuw is besteed moet worden.

Wanneer je tussen de 8 en de 12 jaar bent kan je bij de beginnerslessen beginnen. Iedereen leert hier op eigen tempo dus als je al een beetje hebt geleerd dan ga je er sneller doorheen.

Ben je 13 jaar of ouder dan kan je hier een privéles voor afspreken. De online Community heeft ook theorielessen waardoor je sneller kan leren!

Bij ons kan je niet rijden.

Acceptabel is het om een paard tussen de 10% en 15% van zijn eigen lichaamsgewicht te laten dragen.
Daarbij komen nog de factoren: leeftijd, bespiering, harnachement (een ruiter moet voor de juiste drukverdeling ook in het zadel passen), duur van de belasting, intensiteit van de beweging en eventuele medische gegevens van het paard.

Een groot paard weegt ongeveer 600kg, daar kan dus maximaal 60 tot 90 kg op. Dan is het voor ons van belang dat het paard dit 14 keer per week kan volhouden en het gewicht van het zadel telt ook mee. Dan komen we op 85kg.

Wij bekijken dit per paard, omdat wij ons met name richten op sportpaarden heeft ons overgrote gedeelte een max. laadvermogen van 75 kg.

Onze paarden ‘werken’ dus gemiddeld 14 uur per week. Waardoor de maximale belasting lager ligt dan bij een paard waar iemand vier keer per week een bosritje maakt.

Uiteindelijk willen we dat een paard gezond oud wordt en zijn of haar werk leuk blijft vinden, daarmee accepteren wij dat niet iedereen bij ons terecht kan voor paardrijles.

 

Dat hangt helemaal af van de snelheid waarmee je de vaardigheden onder de knie krijgt.

Dit verschilt erg per persoon dus hier kunnen we vooraf geen inschatting van maken.

Klik hier voor een overzicht van onze tarieven.

Staat je vraag er niet bij?

vul onderstaand formulier in

Wij streven ernaar je e-mail binnen een week te beantwoorden.

Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches