fbpx

Het wedstrijdteam

Het wedstrijdteam is een groep ruiters die graag wedstrijden rijden, ieder op eigen niveau, en zich als ruiter willen ontwikkelen. Ruiters in het wedstrijdteam rijden hun reguliere les en de les in het wedstrijdteam op een vast paard. 

Een wedstrijdteamles is een tweede les in de week, dus naast je reguliere les. Je rijdt dus twee keer in de week op hetzelfde paard of dezelfde pony.  In je reguliere les rijd je het thema mee en in de wedstrijdles ga je op jouw niveau oefenen voor de proeven. Je ontwikkelt samen met je pony of paard en je wordt een combinatie.

In het team help je elkaar ook op wedstrijden en help je op de manege mee op de wedstrijddagen.

De wedstrijdteamles is niet duurder, maar gelijk tarief. Daarvoor help je op wedstrijddagen en zorg je dat je het harnachement van je wedstrijdpony/paard voor iedere wedstrijd goed schoonmaakt en invet. Tevens rijd je op de wedstrijd ook op jouw vaste wedstrijdpony/paard.
Op een wedstrijddag helpt het team elkaar met groomen; vlechten, voorlezen etc. Je staat er nooit alleen voor!

 

De lessen voor het wedstrijdteam zijn gericht op het leren rijden van proeven. Deze lessen hebben een eigen planning. Het aantal verplichte wedstrijden (8 per jaar) is vooral bedoeld om de focus op wedstrijden te houden. Dat is immers het doel van het wedstrijdteam.

De instructeurs bepalen samen op welke pony of paard de ruiter rijdt.. Dat doen we vanuit de gedachte op welk paard kan deze ruiter het beste in deze fase van de ruiteropleiding leren?  Ieder half jaar evalueren we de keuzes en kunnen we aanpassingen doen.

 

Richtlijnen voor het wedstrijdteam

 

  • Voor iedere wedstrijd die je rijd maak je je harnachement schoon en vet je dit in, onze stalmedewerkers weten hoe wij dit willen hebben. Zorg dat je zelf hiernaar informeert en weet waar je de spullen kan vinden.
  • Bij de KNHS wedstrijden wordt er paardhuur voor het manegepaard betaalt. Je rijdt immers niet met je eigen pony of paard. Paard- of ponyhuur kost €15,- je mag dan twee proeven rijden, dus dat is niet per proef maar per wedstrijd.
  • Jullie worden ingedeeld voor een vrijwilligersdienst op een wedstrijddag. Dit kan zijn parkeerwacht, schrijver, ringmeester of ter ondersteuning achter de bar of in de keuken. Wij maken een rooster en daarna kan je onderling ruilen. De jeugd zal het vaak in combinatie met een volwassene doen.
  • Per seizoen sport je een aantal keer mee met de ruiterfiles/valtraining, minimaal twee keer.
  • Eén keer per half jaar plan je een les in op Joker.
  • Wedstrijdteamjasje schaf je op eigen kosten aan.

Extraatjes

Ruiters in het wedstrijdteam mogen extra ‘ vrij rijden’ plannen, buiten de reguliere lessen om. Dit kost het vrij rijden tarief; op dit moment is dat €20,-. Voor het vrij rijden geven ze het paard vrije beweging. De theorieles van 20-05-2023 ging hierover. De paarden met ijzers achter moeten tijdens deze vrije beweging springschoenen en peesbeschermers voor om. (Prince altijd alles en Elink altijd voor). Deze spullen liggen in de gele bakjes in de stal naast de voerstal.

Om de band tussen ruiter en paard en het wedstrijdteam en de manege te versterken, mogen de wedstrijdteamruiters in overleg altijd hun paard vrije beweging geven. 

Ruiters in het wedstrijdteam hebben een sociale contributie op wedstrijddagen en dragen zorg voor het onderhouden van het harnachement van hun wedstrijdpaard. Daarbij plannen ze minimaal eens per half jaar een les op Joker bij één van onze zitcoaches in.

Wedstrijden

Met het zilveren paspoort kan er t/m L2 proeven worden gereden op FNRS proevendagen. Deze punten worden in je ruiterpaspoort geregistreerd. Eeen jurylid zilver mag dit beoordelen.

Het is ook mogelijk om een startpas te kopen bij de KNHS en als combinatie te starten waarbij je punten geregistreerd worden bij de KNHS. Dit kost ruiters extra geld en er kan niet zomaar met een ander paard gestart worden bij een blessure. Dus ze moeten zelf de voor- en nadelen afwegen.

Je mag BB starten wanneer je een promotiepunt in de F10 hebt behaald.

De intensiteit van het trainen van ruiter en paard neemt ook toe naarmate de ruiter verder komt:

NiveauAantal privélessen minimaal per maandAantal keer vrij rijden minimaal per maand
t/m F1000
BB11
B12
L121
L222
MLease + Wedstrijdteamles

Interesse in het wedstrijdteam?

Wanneer je interesse hebt in ons wedstrijdteam dan geef je dit aan bij je instructeur. Eventuele vragen kunnen we dan beantwoorden. Je komt dan op een wachtlijst. Ieder half jaar bekijken we de combinaties en de pony’s en de paarden. Mochten er ruiters zijn die stoppen, dan bekijken we op dat moment welke pony’s en paarden beschikbaar zijn en welke ruiter daarbij past. 

Scroll naar top
Manege 't Hoogt draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders